Васил Божков е извикан на разпит в прокуратурата

Той трябва да даде показания във връзка с твърденията му, че е давал подкупи заради хазартния му бизнес

Бизнесменът Васил Божков е извикан на разпит в прокуратурата, за да даде показания във връзка с твърденията му, че е давал подкупи заради хазартния му бизнес.

Божков се върна в България, след като повече от три години живееше в Дубай, докато у нас му бяха повдигнати 19 обвинения.
Това, което се очаква да се случи днес е Васил Божков да повтори официално пред разследващите твърденията си от март 2020 година, направени от Дубай. Тогава той каза, че е давал милиони на бившия премиер Бойко Борисов, на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, както и на тогавашната шефка на Комисията по финансите в парламента Менда Стоянова. Причината за всичко това било да се приемат данъчни закони, които да позволяват по-малко плащане на акциз и данъци на хазартния бизнес на Васил Божков.

Твърденията на Божков бяха отречени от замесените лица. Той твърдеше, че става въпрос за суми от порядъка на няколко милиона лева, раздавани кеш.

След това се стигна и до ареста на Владислав Горанов, Севделина Арнаудова, която също беше замесена като човека, който е пренасял парите от Божков към Борисов, беше арестуван и самият лидер на ГЕРБ. Той, заедно с Арнаудова и Горанов останаха 24 часа в ареста, но съдът каза, че това задържане е незаконно.

Дали днес бизнесменът официално ще повтори тези твърдения и дали на практика ще започне разследване, предстои да разберем.

В прокуратурата пристигна и бившата съпруга на следователя Петър Петров – Любена Павлова. Тя даде няколко ключови интервюта, в които твърдеше за корупция в съдебната власт.

Това, което обаче неофициално знаем, е, че трябва да й бъдат повдигнати обвинения във връзка с аферата „Осемте джуджета“. Тя и един от бившите прокурори в Специализираната прокуратура бяха посочени като хората, които са успели да присвоят  ценности и монети от един от замесените в аферата - бивш собственик на асансьорния завод „Изамет“.

 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини