Президентът на Румъния: Искаме да повишим американското присъствие в нашия регион във всички негови аспекти

Искаме да повишим американското присъствие в нашия регион във всички негови аспекти, заяви президентът на Румъния Клаус Йоханис, цитиран от румънския сайт News.ro.

„Развитието и задълбочаването на нашето стратегическо партньорство със Съединените американски щати представлява стълб, чиято релевантност се препотвърждава и укрепва. Ние сме дълбоко ангажирани с поддържането и засилването на трансатлантическите отношения. В същото време искаме да увеличим американското присъствие в нашия регион във всички негови аспекти: военен, икономически, енергиен и политически“, каза президентът Йоханис днес на годишната среща на румънската дипломация.

По отношение на ролята на Румъния в НАТО Йоханис каза, че Румъния е изпълнила всичките си цели на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Той допълни, че благодарение на приемането на нови планове за отбрана, за всяка заплаха за сигурността, която би могла да засегне Румъния, Алиансът (т.е. НАТО – бел. ред.) има готов, подходящ отговор.

„Създадена е и необходимата рамка за привеждане на бойните групи, включително тази от Румъния, към ниво бригада чрез допълнителни сили, ако ситуацията го налага. Същевременно ще ускорим процесите, свързани с препозиционирането на оборудване“, каза още Йоханис.

Президентът на Румъния препотвърди, че Румъния и нейните граждани към момента се ползват с най-високата степен на сигурност и отбрана в цялата история на страната.

„Ще продължим да гарантираме изпълнението на нашите национални ангажименти в тясна координация с нашите съюзници, включително в рамките на формата „Букурещ 9“, който доказа своята полза за осигуряване на ефективна координация на източния фланг. Същевременно с това приветствам препотвърждаването на стратегическото значение на Черно море и ви насърчавам да продължите усилията си за укрепване на мястото му в дневния ред на НАТО“, подчерта румънският президент пред румънската дипломация.

Форматът беше създаден в Букурещ през ноември 2015 г. в отговор на предизвикателствата пред сигурността в региона след анексирането на Крим от Русия. Девет страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа, които са били част от бившия Съветски съюз или от ръководения от СССР Варшавски договор, се включиха в този формат, създаден по инициатива на президентите на Румъния и Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда. В „Букурещ 9“ влизат България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини