Адвокат Таушанов, НЗОК: Никой не казва за какво се харчат парите от клиничните пътеки

И предишно споразумение за заплатите на медсестрите не е било изпълнявано веднага, даде пример той

"Най-същественият въпрос, който се заобикаля от всички е за какво се харчат парите по клиничните пътеки. Не е определено за какво се ползва и всеки управител на болница по усмотрение извършва плащанията. Ако това бъде прекратено, ще разберем дали има или няма необходими средства". Това заяви адв. Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той не приема мнението на председателя на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев и смята, че то не изразява позицията на всички 120 общински болници. Подписването на Колективния трудов договор за работещите в здравеопазването е станало през април 2022 г. „От началото на COVID кризата до сега бюджетите на болниците са увеличени два пъти. Доста време се даваха 85% от прогнозируемия бюджет на всички лечебни заведения, въпреки, че някои от тях извършваха 10% от дейността”, каза представителят на Здравната каса.

Той даде пример, че и предишно договаряне на заплатите за медицинските сестри известно време не се е изпълнявало. „Сега е същото положение – само 28 болници от 181 изпълняват споразумението. Не става ясно защо”, каза Таушанов.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини