По-кратка процедура за обезщетение на засегнати от заболяване ферми

Процедурата за обезщетение на собствениците на животновъдни обекти, които са засегнати от заразно заболяване, се ускорява и подобрява. За целта Министрески съвет прие промени в Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за обезщетяване на фермерите.

Запазва се принципът на споделената отговорност между държавата и собствениците или ползвателите на животновъдни обекти, чрез налагане на коефициент на редукция върху размера на обезщетенията, при неспазване на определени ветеринарномедицински изисквания от тяхна страна. За по-бързо ограничаване и ликвидиране на възникналите огнища на заболявания с промените се намалява размерът на максималния коефициент на редукция от сегашните 75% до 40%.

Също така се съкращават и сроковете за извършване на епизоотично проучване след потвърждение на заразно заболяване. Целта е да се съкрати процедурата и срокът за издаване на акт за дължимо обезщетение, както и за изплащане на суми за умъртвени животни в засегнатите обекти.

С измененията в Наредбата се променят и максималните размери на обезщетение за отделните видове животни, определени през 2020 г., като по този начин те ще отговарят на реалните икономически стойности.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини