Франция затегна забраната за религиозното облекло и символи в училищата

Франция забрани на момичетата да носят абая, а момчетата – камис в държавните училища, съобщи ДПА. Решението за забраната на определено мюсюлманско традиционно облекло предизвика спорове, въпреки че френският закон предвижда строго разделение между държавата и религията.

Абаята е дълго покривало, традиционно носено от някои мюсюлманки. Камисът е съответната дреха за мъже.

Мярката, обявена в началото на учебната година, беше разпоредена от министъра на образованието Габриел Атал. Тя се основава на отдавнашната забрана на видими религиозни символи в училищата във Франция в рамките на усилията за насърчаване на секуларизма.

Атал заяви, че редица нарушения на светските правила са се увеличили през последните месеци, често свързани с носенето на абая. 

Забраната беше предшествана от оживени дебати във Франция за това дали абаята е религиозен символ или обикновено облекло.

„Религиозните символи нямат място в училище“, каза френският президент Еманюел Макрон миналата седмица. Той допълни, че директорите на училище не трябва да бъдат поставяни в трудно положение, като им се налага да решават сами.

Асоциация за защита на правата на мюсюлманите вече внесе жалба в Държавния съвет – върховния административен съд на страната.

Смята се, че между 3,5 и 6 милиона от общо 67 млн. жители на Франция са мюсюлмани.

Публичното демонстриране на символи, възприемани като религиозни, многократно предизвиква спорове в обществото, особено когато става въпрос за исляма.

През 1994 г. беше приет закон, с който в училищата бяха позволени само дискретни религиозни символи. Десет години по-късно носенето на забрадки беше напълно забранено в училищата, заедно с кипата (еврейска мъжка шапка) и големите кръстове.

През 2010 г. беше наложена забрана за пълното забулване на лицето на обществени места.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини