Руското посолство стана за смях, рекламира сибирски суперкомпютър с крадена снимка

Руското посолство в София рекламира "нов суперкомпютърен комплекс" в Новосибирск с открадната снимка от център за данни на Facebook в Швеция.

"В Новосибирск е разгърнат нов суперкомпютърен комплекс на основата на руски технологии. Технологичният клъстер е създаден на територията на Новосибирския държавен университет. Той се базира на руски изчислителни възли и, което е важно, е обединен от първия проектиран от Русия интерконект "Ангара". Руският суперкомпютър ще направи възможно създаването на иновативни материали за енергетиката, самолетостроенето и космическата индустрия. Също така неговата изчислителна мощност ще се използва в проекти, свързани с изкуствен интелект и машинно обучение" - гласи съобщението на руското посолство във Facebook, илюстрирано не със снимка на сибирския компютър, а с фотография от 2013 г.

Снимката е публикувана тогава в редица световни медии, сред тях Би Би Си и Independent, и показва Luleå Data Center. Този център за данни е собственост на компанията Meta и е базиран в Швеция.

"Мощността на комплекса се състои от седем сървъра с общ капацитет от 392 ядра. Минималната скорост на трансфер на данни е 75 Gbps. Очакваната пикова производителност на суперкомпютъра е 47 Tflops. Разработчикът и производителят на «Ангара» е предприятие, което е част от руския холдинг Росэлектроника" - пише още в съобщението на руското посолство в София, което рекламира "новия суперкомпютърен комплекс" в Новосибирск.

Представените технически харектеристики на сибирския суперкомпютър предизвикаха серия от иронични коментари под публикацията на дипломатическата мисия:

"Това е производително колкото видеокартата на моя компютър"; "Ти да видиш. Компютърът ми вкъщи с RTX 4090 е значи грубо два супер компютъра мощност"; "47Tflops? Щях да се подигравам на тая цифра, но видях, че ще търсите изкуствен интелект... Успех в начинанието с вашия калкулатор."

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини