Прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори по казуса със задържаните за шпионаж българи

Прокуратурата излезе с позиция по повод повдигнатите обвинения във Великобритания на задържаните за шпионаж в полза на Русия петима българи. Ето какво съобщиха от държавното обвинение:

"През месец март 2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за шпионство. С постановления на наблюдаващия прокурор е възложено на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) извършване на определени действия по случая.

Извършени са мероприятия както по отношение установяване на дейността на задържаните във Великобритания лица, така и на други български граждани, намиращи се на територията на Република България и имащи пряко отношение към цялостното разкриване на престъпната дейност.

Съвместната работа с британските партньори има съществено значение в процеса по противодействие на престъпни посегателства, засягащи националната сигурност на Република България и авторитета на страната в международен план. В процеса на работа по досъдебното производство, прокуратурата и ДАНС са в пряка връзка с британските партньори".

В средата на август председателят на ДАНС Пламен Тончев каза пред БТА, че от януари т.г. агенцията, съвместно с партньорски служби, е работила по случая с тримата българи, задържани във Великобритания за предполагаем шпионаж в полза на Руската федерация.

Днес петима български граждани, обвинени в шпионаж в полза на Русия, се явиха пред лондонски съд по видеовръзка, предаде Ройтерс. Тримата мъже и две жени са обвинени в заговор за "събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел да навреди на сигурността и интересите на държавата". Дейността им е осъществявана в периода между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини