Държавата готова да прибере всички българи от Израел, мерките по летищата са засилени

Общи около 130-140 души са прибрани от Израел в България. Това заяви транспортният министър Георги Гвоздейков пред бТВ за войната в Израел и евакуираните хора.

Той обясни, че полетите до Израел се извършват при строги мерки за сигурност. Изисква се време, за да бъде одобрен самият полетен план. Индивидуално се одобрява всеки един полет и тепърва организираният щаб ще направи анализ за хора, които искат да се приберат в България. Държавата е в постоянно комуникация с посолството ни в Израел и ако има желаещи, ще бъде изпратен българският правителствен самолет, за да ги прибере, уточни Гвоздейков.

Той посочи, че положението в Израел е напрегнато, а обстановката - тежка. Има образувани коридори за трансфер, организиран транспорт, който се ползва до летището в Израел, но отново при всички мерки за сигурност. Мерките по летищата винаги са засилени, но при такава обстановка във войн,а, има оперативен план, който повишава нивото на сигурност и безопасност, добави Гвоздейков.

Той допълни, че е засилена сигурността на всички международни летища в близост до България.

Припомняме, че напрежението в Близкия изток рязко нарасна след като в нощта срещу събота бойци на "Хамас" навлязоха в южните части на Израел, убиха десетки, а и взеха заложници, на фона на масиран ракетен обстрел от ивицата Газа.

Израел обяви "състояние на война" официално и подготвя отговор. Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан заяви, че е време да се "заличи терористичната инфраструктура на "Хамас".

Вчера 92-ма българи бяха евакуирани от Израел с правителствения самолет, а тази нощ бе транспортирана до София втора група от 68 души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини