Николай Ставрев: Ще осигурим инвестиции в Хасково и облекчаване на трафика

    Независимият кандидат за кмет на община Хасково Николай Ставрев представи управленската си програма, изработена от екип от професионалисти. Стратегията касае предимно предстоящия 4-годишен мандат, но някои от идеите са в по-дългосрочен план. Проблемните точки са набелязани на база срещи с жители на Хасково и малките населени места.

    “Обследвахме общината. Запознахме се с много от проблемите, които има. Всичко това успяхме да го включим в нашата програма за управление, за да може да достигнем нашата визия в периода 2023 – 2027 г. за по-доброто бъдеще на Хасково. Целта е едно прозрачно, умно и открито управление”, каза Николай Ставрев, който е подкрепен от 5 политически формации - „БСП за България“, „България за региони“, „Ние идваме“ („Спаси Хасково“), „Продължаваме промяната - Демократична България“ и „Български възход“.

    Ставрев подчерта, че най-болезненият проблем са инвестициите в община Хасково. “Последните 4 г. няма нито една инвестиция, което оказва влияние върху нашия икономически растеж“, каза кандидат-градоначалникът с №69 в бюлетината. В тази връзка той и съмишлениците му са набелязали мерки за промяна на статуквото. Сред тях е създаване на нова индустриална модерна зона на летище „Узунджово“. Ще бъде изготвена и програма за насърчаване и привличане на инвеститори. Предвидени са програми за развитие на професионалното образование с цел осигуряване на кадри за бизнеса. 

    Ще бъде създаден целеви отдел в общината за по-добра комуникация между администрацията и бизнеса с цел партньорство. Ще има подпомагане на малкия, средния и семейния бизнес, като се създадат условия за това.

    Заложено е подобряване на административните услуги. “Това е нещо, което към момента е в лек застой, но нашата задача ще бъде да работим усилено, да направим една прозрачна община, с едни работещи отдели, които в максимално кратки срокове да подкрепят бизнеса. 

    Предвидени са инвестиции в инфраструктурата в селата и в града с цел подобряване на бизнес средата, което включва ремонт на улици и тротоари и междублокови пространства, изграждане на нови кръгови, защото до голям степен те ще отпушат трафика, изграждане на подземни и надземни паркинги. Голяма част от селата в община Хасково са в окаяно състояние, не са мърдали от 50 години.

    Обмислени са пробиви на улици, тъй като има много задръствания, особено по улица “Дунав”. Ставрев заяви, че той и екипът му имат няколко решения на този проблеми с цел да се облекчи трафика. Ще се внедри зоново паркиране и чрез приложение гражданите ще могат в реално време да следят къде има свободни места в града.

    Много важен момент е осигуряването на връзка между крайните квартали чрез околовръстни - южна и северна дъга, като в тези райони градът ще може да се разрасне откъм икономическа гледна точка.

    Внимание ще се обърне на градската среда, тъй като сега на много места няма обособени зони за отдих в кварталите. Ще се разшири видео наблюдението в града и селата, което ще спомогне за намаляване на престъпността. Предвидена е подмяна на остарялото улично осветление с енергоспестяващи лампи, включително и изграждане на фотоволтаични централи, които да го захранват, което ще намали драстично големите разходи за електроенергията, плащани от бюджета на Общината, в частност от жителите. Предвижда се засилване на охраната в парковете и обществените места.

    Ставрев беше категоричен, че ще се обърне внимание на вилните зони в града, където няма изградена пътна инфраструктура, което да бъде изпълнено в кратък срок. В същото време живеещите в тези зони плащат чинно данъците наравно с всички останали граждани.

    Посочи, че в Хасково няма редовен транспорт. Има 5 нови електрически автобуса, но трябват още, като цел е по-качествен превоз и по-чист въздух. Ще бъдат поставени табла с разписанията на автобусите. В общината има стари и ръждясали спирки, които трябва да бъдат подменени и на места да се направят “джобове”, защото на места автобусите спират на пътното платно, което създава предпоставки за катастрофи. Трябва да се изградят велоалеи, каквито в момента няма в областния град, свързващи отдалечените квартали. „До момента Общината не е направила нищо по този въпрос“, категоричен е Ставрев. Ще бъде изготвен нов генерален план за организация на движението.

    КУЛТУРА

    Предвижда се 50% по-голям бюджет за културата - грижа за сградите на културните институции и паметниците на културата. Ще бъде разширен културния ни календар, който към момента е изключително беден. Ще има финансово стимулиране за младежки, ученически и културни дейности, както и увеличаване на средствата за местната култура. Трябва да се даде възможност за развитие на даровитите деца като им се даде една достойна среда, в която те да покажат своите способности, като се чувстват комфортно. Предвижда се разработване на стратегия на Община Хасково за развитие на културата.

    ОБРАЗОВАНИЕ

    Имаме огромен недостиг на квалифицирани кадри. Предлага се преструктуриране на план-приема с цел осигуряване на обучение по професии, които са нужни на пазара на труда в общината. В тази връзка ще се провеждат по-чести срещи между бизнеса и общината, която да получава информация за нужните кадри и да се фокусира към начините за осигуряването им. Ще се наблегне на подобряването на материалната база и на условията за обучение в общинските училища, особено тези по селата с цел осигуряване на равен достъп до образование. Има училище в региона, в което учениците се топлят на твърдо гориво, което е недопустимо. Трябва да се организират форуми за обмяна на добри образователни практики между училищата.

    Общината трябва да е действащата страна при кандидатстване за отпускане на средства по програми, а не училищата сами да се справят. Трябва да се ремонтират спортните площадки в училищата, а на места да се изградят нови. Необходима е реконструкция на дворовете в учебните заведения, защото някои от тях нямат спортни площадки, а други се нуждаят от ремонт. Осигуряване на безопасно придвижване до училищата, за което е предвидено изграждане на „джобове“, където родителите да си оставят децата без да пречат на движението.

    СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ

    Необходимо е изграждане на многофункционална спортна зала, която при нужда да се използва и за за концертна зала за културни мероприятия.

    Междублоковите пространства да се превърнат в зелени площи и зони за спорт, както и изграждане на площадки за масов спорт в кварталите. Физкултурните салони в училищата трябва да се превърнат в модерни, а на места да се изградят такива, защото към момента няма. Нужно е допълнително финансово стимулиране на даровити деца, обогатяване на спортния календар на Общината, което би довело повече гости в града. Изграждане на ведомствени жилища, защото не всеки има възможност да извади пари и да си купи апартамент.

    СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

    Изграждане на нови общински жилища и ремонт на съществуващите, както и построяване на ведомствени жилища, защото не всеки има възможност да извади пари и да си купи апартамент. Целта е да се задържат младите хора в Хасково, който да има една добра бизнес среда и възможности за инвестиции. Насърчаване на спортните клубове за работа с деца със специални образователни потребности. Предвижда се ремонт и подпомагане на пенсионерските клубове, които са в окаяно състояние.

    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

    Основен приоритет е качественото и достъпно здравеопазване на всеки един жител на община Хасково, кадровото укрепване на здравните заведения с цел запазване на специалистите, които в момента работят в други общини, предлагащи по-добра материална база и по-високи заплати. Ще има ревизия на всички общински обекти, стриктен контрол на тротоарното право и изработване на нова наредба за временните преместваеми обекти.

    ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НИКОЛАЙ СТАВРЕВ

    ИНВЕСТИЦИИ

    • Създаване на нова индустриална зона на летище „Узунджово“ с необходимата вътрешна и довеждаща инфраструктура
    • Програми за насърчаване и привличане на инвеститори
    • Активна маркетингова кампания за промотиране на условията за бизнес в региона
    • Програми за развитие на професионалното образование, с цел осигуряване на кадри за бизнеса
    • Създаване на целеви отдел в общината за по-добра комуникация
    • Подобряване на административните услуги
    • Инвестиции в инфраструктурата, с цел подобряване на бизнес средата
    • Съвместно със съседните общини, подобряване на партньорството между бизнеса, с цел обучение на кадри и привличане на инвеститори
    • Подпомагане на малкия и семеен бизнес
    • Поддържане на ниски данъци за бизнеса

    ИНФРАСТРУКТУРА

    • Ремонт на улици, тротоари, междублокови пространства
    • Изграждане на нови кръгови кръстовища
    • Изграждане на подземни и многоетажни паркинги
    • Подобряване на уличната мрежа
    • Изграждане на зони за „умно“ паркиране
    • Осигуряване на бърза връзка между крайните оси на града
    • Изготвяне на актуални комуникационни решения
    • Повече средства за подобряване на инфраструктурата в селата от общината
    • Добри пътни и транспортни връзки до всички населени места
    • Регулярни комунални услуги до селата
    • Обновяване на пешеходните зони
    • Изграждане на улична мрежа в новите квартали


    ГРАДСКА СРЕДА

    • Изграждане на зони за отдих в кварталите
    • Разширяване на системата за видеонаблюдение в града и селата
    • Засилване на охраната в парковете и обществените места


    ЕКОЛОГИЯ

    • Увеличаване на зелените площи в града
    • Озеленяване и залесяване на крайградски пространства
    • Създаване на зелен пояс около Хасково
    • Създаване на електронен регистър на зелените зони
    • Закупуване на допълнителни машини за почистване на паркове и градини


    ТРАНСПОРТ

    • Нови електрически автобуси и зарядни станции
    • Нов генерален план за организация на движението
    • Допълнителни мерки за удобен и качествен градски транспорт
    • Изграждане и обновяване на спирките на градския транспорт, съобразно интегрирания градски транспорт на община Хасково
    • Нови заслони към спирките
    • Изграждане на велоалеи


    КУЛТУРА

    • Създаване на арт зони и споделени места за култура на открито
    • Грижа за сградите и паметниците на културата
    • Разширяване на културния календар на Общината
    • Ремонт на сградата на Младежкия център
    • Създаване на Обществен културен съвет
    • Разработване на стратегия на общината за развитие на културата
    • Проектиране и изграждане на нова културна инфраструктура, включваща концертна зала с най-малко 500 места
    • Финансово стимулиране на младежки и ученически културни дейности
    • Допълнително финансово стимулиране на читалищната дейност на база инициативност, масовост и резултати
    • Отделна финансова програма за книгоиздаването в общината
    • Увеличаване на средствата за финансово подпомагане на местната култура
    • Подобряване на сътрудничеството между културните организации и културните институти


    ОБРАЗОВАНИЕ

    • Преструктуриране на план-приема с цел осигуряване на обучение по професии, които са нужни на пазара на труда в общината и носят висока принадена стойност
    • Посредничество за по-голямо участие на бизнеса и на обществения сектор в планирането и осъществяването на съвместни дейности с образователните институции
    • Учредяване на нови конкурси за изява и поощряване на талантите на децата и младежите
    • Осигуряване на допълнителна база за дейността на клубовете по интереси и за масовия ученически спорт
    • Подобряване на материалната база и на условията за обучение в общинските училища, особено тези по селата, с цел осигуряване на равен достъп до образование
    • Стимулиране на млади педагогически специалисти, притежаващи дефицитни специалности, за завръщането им в общината и постъпването на работа в общинските училища
    • Организиране на форуми за споделяне на добри образователни практики
    • Сътрудничество с училищата по разработването и реализацията на проекти по оперативни програми и по Плана за възстановяване и устойчивост
    • Подпомагане на училищните ръководства в процедурите за проектиране на строителство и в провеждането на обществените поръчки
    • Кадрово, организационно и материално осигуряване на обучение по профили и специалности, свързани с високите технологии
    • Възстановяване и изграждане на спортна база в училищата
    • Подкрепа за въвеждане на иновации в образованието
    • Провеждане на дейности за повишаване на посещаемостта на деца от уязвими групи
    • Подпомагане организацията на зелени училища
    • Привеждане на инфраструктурата в съответствие с изискванията за достъпна градска среда
    • Реконструкция и обезопасяването на дворовете на детските заведения
    • Осигуряване на безопасността на придвижване на родители, деца и ученици в районите на детските градини и училищата
    • Осигуряване на наистина здравословно хранене в детските и учебните заведения


    СПОРТ И МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ

    • Обновяване на спортната инфраструктура
    • Изграждане на многофункционална спортна зала
    • Превръщане на пустеещите междублокови пространства в места за спорт
    • Ремонт и изграждане на нови училищни физкултурни салони
    • Изграждане на площадки за масов спорт
    • Финансово стимулиране за спортни постижения
    • Насърчаване на спортните клубове за работа с деца в неравностойно положение
    • Изграждане на терени за атрактивни съвременни спортове
    • Обогатяване на спортния календар на Общината
    • Обновяване на културно-спортен комплекс "Спартак"


    СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ

    • Изграждане на нови общински жилища и ремонтиране на съществуващите
    • Програми за стимулиране на млади семейства с деца
    • Увеличаване на помощта за младежките дейности
    • Привеждане на инфраструктурата в съответствие с изискванията за достъпна градска среда
    • Увеличаване на вида и обхвата на социалните услуги
    • Насърчаване на спортните клубове за работа с деца със специални потребности
    • Ремонт и подпомагане на пенсионерските клубове
    • Продължаване услугите на кухня за диабетици и Социален патронаж


    ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

    • Основен приоритет е качественото и достъпно здравеопазване
    • Кадрово укрепване на здравните заведения
    • Разширяване на стипендиантските програми
    • Средства за привличане на млади специалисти


    ЕЛЕКТРОННА ОБЩИНА

    • Увеличаване на електронните услуги
    • Подобряване на защитата на лични данни


    ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ И СТОПАНСКА ПОЛИТИКА

    • Ревизия на всички безвъзмездно отдадени на неправителствени организации помещения - при неефективност, прекратяване на договора
    • Ревизия на всички отдадени общински временни обекти
    • Стриктен контрол на тротоарното право
    • Нова наредба за временните преместваеми обекти

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини