Денков откри новата сграда на Центъра по растителна системна биология и биотехнологии в Пловдив

Развитието на технологиите е част от бъдещето на България, защото ще даде възможност аграрната продукция на България да се превърне в продукция, която да се изнася по целия свят. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков по време на откриването на новата сграда на Центъра по растителна системна биология и биотехнологии в Пловдив, изграден по проект ПлантаСИСТ. В своето приветствие премиерът поздрави екипа на центъра за постигнатото. 

Центърът е построен за по-малко от две години със средства по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" на стойност 30 милиона и 500 хиляди евро. Община Пловдив е предоставила правото на строеж за центъра на терен с обща площ 23 декара. Научният комплекс разполага с високотехнологично оборудване, оранжерии и лаборатории. През 2017 година това е единственият научен проект от България, който е одобрен за европейско финансиране с цел създаване на върхови научни постижения в областта на растителната системна биология и биотехнологии.

Акад. Денков подчерта, че в момента това е водещ институт в областта на растителните науки в региона и в страната. Според него това е изключително перспективно направлене, тъй като необходмостта от промени в насажденията спрямо промените в климата е проблем, актуален в много държави.  

Премиерът подчерта, че "Тракия икономическа зона" в Пловдив е изключително място с многомилиардни инвестиции, продукция за милиарди левове годишно. "Ето това е България - заводи, които не само са дошли в България от различни държави, а които се разрастват всяка година и искат да се разрастват още повече", каза той. Според него е много важно да разберем, че наред с проблемите, които ни тревожат, в страната има много положително развитие и то също трябва да бъде показвано, а проблемите на бизнеса са тези, за които трябва да се говори.  

Денков коментира още, че държавата ще подкрепи ремонта на "Голямоконарско шосе" в Пловдив, за да се избегнат ежедневните задръствания. 

На откриването присъства и министърът на образованието и науката Галин Цоков. Той посочи, че Центърът е доказателство за успешно взаимодействие между местната, държавната власт, бизнеса и политиките в подкрепа на изследователската дейност и технологиите. Според него това е успешен модел за наука не само в България, но и в цяла Европа.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини