Лекарство за диабет помага за отслабване. Вижте страничните ефекти

Лекарството Мунджаро (Mounjaro), предназначено за лечение на диабет, помага за отслабване с около 30 кг, съобщи АП, позовавайки се на изследване, публикувано в Nature Medicine

Съчетан с интензивана диета и упражениния, медикаментът може да помогне на пациенти със затлъстяване да свалят една четвърт от теглото си. 

Изследването обаче показва, че пациенти, които са започнали да отслабват, преди да стартират лечение с медикамента, могат да качат повече килограми впоследствие, каза д-р Томас Уодън от университета в Пенсилвания. 

Лечението с Мунджаро може да се окаже едно от най-ефикасните срещу затлъстяването, гласят резултатите от изследването, които бяха представени на медицинска конференция в неделя. 

Проучването е направено сред 800 души със затлъстяване и здравословни проблеми, свързани със свръхкилограмите, но не и с диабет. Участниците са тежали около 110 кг и са имали индекс на телесна мазнина около 38. След три месеца интензивна диета и упражнения повече от 200 участници са напуснали фокус групата поради неуспех в свалянето на достатъчно килограми или по други причини.

Останалите 600 души са приемали препарата или плацебо посредством седмични инжекции в продължение на 16 месеца. Около 500 души са завършили курса. 

Участниците в двете групи са загубили около 7 процента от телесното си тегло, т.е. около 8 кг по време на фазата на диетата и упражненията. Получаващите дози медикамент са добавили 18,4 процента загуба на тегло, т.е. около 20 кг. 

Резултатите са подобни на тези при бариатричната хирургия, а именно поставянето на стомашен байпас. 

Странични ефекти като гадене, диария и повръщане са докладвани по-често при тези, които са получавали дози от лекарството в сравнение с тези, получаващи плацебо. Повече от 10 процента от пациентите са прекратили лечението заради страничните ефекти. 

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини