Руската Дума ще дератификацира на Договора за забрана на ядрените опити

Руският парламент прие първа стъпка към отмяна на ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити (ДПЗЯО), обосновавайки това, според високопоставен представител на руския парламент, с безотговорното отношение на САЩ към глобалната сигурност, предаде Ройтерс. 

Долната камара на парламента, Думата, гласува с 412 гласа "за" и 0 гласа "против", без въздържали се, за да одобри оттеглянето от ратификацията на първото от общо три четения.

Русия твърди, че целта е да се възстанови паритетът със САЩ, които също са подписали договора от 1996 г., но никога не са го ратифицирали, и че няма да възобнови тестовете, ако Вашингтон не го направи.

Но някои експерти по контрол на въоръженията се опасяват, че Русия може да се приближава към тест, който ще бъде възприет като заплашителен сигнал от страна на Запада в момент на засилена конфронтация във връзка с войната на Русия в Украйна.

Нито една държава, освен Северна Корея, не е провеждала ядрен тест, включващ атомна експлозия, през този век, припомня Ройтерс. Поне един високопоставен руски експерт по сигурността заяви, че Русия трябва да тества ядрена бомба като предупреждение към Запада, но президентът Владимир Путин заяви на 5 октомври, че не е готов да каже дали е необходим тест или не.

Бързото и почти единодушно приемане на законопроекта за дератификация беше гарантирано, след като 440 от 450-те депутати в Думата сложиха подписите си под него като вносители миналата седмица.

"В интерес на гарантирането на сигурността на нашата страна оттегляме ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити", заяви председателят на Думата Вячеслав Володин преди началото на днешната сесия на парламента.

Въпреки че Русия оттегля ратификацията, тя ще остане подписала ДПЗЯО и заявява, че ще продължи да предоставя данни на глобалната система за наблюдение, която предупреждава света за всеки ядрен опит.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини