Десислава Танева съгласна с Румен Радев - не трябва да се разрешават ВЕИ върху земеделски земи

Председателят на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите Десислава Танева (ГЕРБ) е съгласна с президента Румен Радев, че не трябва да се разрешава възобновяеми енергийни източници да се строят върху земеделски земи, се разбра от нейно интервю за БНР.

Възможността зелени централи да се строят на земи от пета и шеста категория, а не само от седма, осма и девета, както досега, беше дадена от депутатите чрез промяна в Закона за опазване на земеделските земи, но приета чрез преходни и заключителни разпоредби на друг закон - за възобновяемите енергийни източници. Президентът сезира Конституционния съд за тези текстове, които според него позволяват промяна на предназначението на по-голямата част от земеделските земи и пасища в България.

Проверка на "Дневник" в стенограмите показа, че вносител на изменението е съпартиецът на Танева Жечо Станков, който е член на Комисията по енергетиката, ръководена от Делян Добрев, също от ГЕРБ. Станков е внесъл текста между първото и второто четене, а в пленарната зала текстът изобщо не е обсъждан.

Десислава Танева е против  ВЕИ в земеделки земи

Танева също отбеляза, че законодателната процедура е проведена без участието на Комисията по земеделие и е вкарана между първо и второ четене, като поясни, че самата тя е отсъствала при дебатите в пленарната зала поради болест. Обясни това с бързането, за да се отговори на сроковете за получаване на финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост, но и добави, че така както е приет, текстът не може да бъде приложен. Добави, че няма количествен анализ на земята като ресурс, нито на обема енергия, който е възможно да бъде произведен и продаден.

Според депутата от ГЕРБ е необходимо ново изменение на Закона за опазване на земеделските земи, без да се чака решението на Конституционния съд.

Десетте категории на земеделска земя се определят според оценката на конкретни почвено-климатични условия спрямо пригодността на земята за отглеждане на определен набор от селскостопански култури. Според разделението на земеделските земи с най-високо качество са тези от първа и втора категория, като то постепенно намалява до десета. В същото предаване на БНР Радослав Христов от Асоциацията на зърнопроизводителите поясни, че първа и втора категория земи в България няма, трета и четвърта са съвсем малко, а повечето терени, на които се отглеждат плодове, зеленчуци и зърнени култури, са от пета категория. Шеста и седма, по думите му, са полупланински и планински пасища.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини