Преподавател в СУ за отмяната на машинния вот: Действията на ЦИК бяха панически и политически мотивирани

Изборният туризъм за пореден път даде отражение върху местния вот“, смята Ваня Нушева

Действията на ЦИК бяха панически и политически мотивирани. Такова мнение изрази в ефира на „Пресечна точка“ преподавателят по изборни системи в СУ Ваня Нушева относно отмяната на машинния вот от Комисията.
„Изборният туризъм за пореден път даде отражение върху местния вот, защото тогава малък брой избиратели могат да повлияят на резултатите. Видяхме практики, свързани с контролиране на вота и натиск върху избирателите. Видяхме и определени организационни неуредици във връзка с това колко бюлетини да подават СИК на избирателите и съответно това се отрази и на начина, по който впоследствие попълваха протоколите. Купеният вот се упражнява по-лесно, когато се използват машини. За съжаление видяхме този негативен ефект“, обясни Нушива.

Според нея членовете на СИК демонстрират два дефицита в изборния процес. „Единият е недостатъчно доброто обучение, неинформираност за това какви са правилата, а другият е политическата пристрастност.  От дълго време наблюдателите на изборния процес апелираме да бъде променен начинът, по който се селектират и обучават членовете на секционните избирателни комисии“, обясни преподавателят.

По думите й много късно Министерството на регионалното развитие е направило проверка по отношение на изборния туризъм.

„Ако беше направена 2-3 седмици по-рано, тогава можеше да бъдат изчистени избирателните списъци. Машинното гласуване е подложено на достатъчно сериозни атаки в продължение на един много дълъг период. За съжаление, това, което видяхме, бе, че 2 дни преди изборите институции, които имат правомощия да опазват сигурността, реда и доверието в изборния процес, не допринесоха със своите действия за това. Недопустимо е институция като ДАНС да оповестява действия преди да е извършила проверка на всички факти“, заключи тя.

 

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини