В световен мащаб с над четири милиона ще намалеят здравните специалисти, грижещи се за пациенти с онкологични заболявания

В световен мащаб здравните специалисти, грижещи се за пациенти с онкологични заболявания, ще намалеят с 4,1 млн. души. Това каза онкологът доц. Желязко Арабаджиев, председател на Българското дружество по имуноонкология по време на форум, посветен на социално-икономическата тежест на заболяванията. Във форума участват лекари от различни специалности. По думите на лекаря 56% от тях ще са медицинските сестри, 12% - лекари, а останалите са други медицински специалисти.  

В следващите 20 години се очаква повишаване на случаите на злокачествен карцином с 22%, но и намаляване с един до три процента на грижата за онкологичните пациенти, посочи още доц. Арабаджиев. По думите му обаче за изминалите 20 години се е подобрила петгодишната преживяемост сред пациентите, страдащи от рак на простатата, рак на гърда, рак на дебелото черво.

Устойчив модел на онкологичната грижа се постига чрез повишаване на ефективността на терапията и чрез мотивиране на населението и на медицинските специалисти, допълни той. По думите му в България трябва да се повиши нивото на здравната култура, да се извърши популационен скрининг, да се усъвършенства дигитализацията, да се работи заедно с университетите, за да се насърчат иновациите в медицината, да се оптимизира пациентският път, за да се скъси времето от диагностиката до правилно лечение. Необходимо е още и да се реимбурисарт биомаркерите, като това да стане здравна политика, както и някои от дейностите, свързани с лечението и грижите на онкологичните пациенти, да се „изведат“ от болничната помощ.

През 2017 г. в света за лекарства в областта на онкологията са похарчени 111 млрд. долара и според прогнозите до 2026 г. се очаква сумата да нарасне трикратно, допълни доц. Арабаджиев. По думите му тази сума е голяма социална тежест, която обществото ще трябва да плаща за иновативно лечение. Това води обаче и до допълнителни ползи за пациентите и за обществото. Най-много пари ще бъдат похарчени за лекарства срещу рак на гърда, рак на бял дроб, рак на дебелото черво, рак на простата.

Целта на всяка здравноосигурителна система трябва да е предоставяне на повече ползи за пациентите, но на по-ниска цена за обществото, допълни лекарят.

Участниците във форума се обединиха около тезата, че разходите в здравеопазването трябва да се възприемат като инвестиции, да се организират скринингови програми, пациентите да имат достъп до иновативна диагностика и иновативно лечение, да се осигурява помощ и психологическа подкрепа на пациентите, страдащи от онкологични заболявания, да се осигурят палиативни грижи.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини