Приветствам ангажимента на България да задeли минимум 2% от БВП за отбраната, заяви заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана

Приветствам ангажимента, който е поела България, да задели минимум 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана през идните години, което ще се изрази в повече бойни самолети, изтребители, патрулни кораби и бойни машини за пехотата. Това ще повиши сигурността в България и ще направи НАТО по-силна. Това заяви заместник генералния секретар на НАТО Мирча Джоана, който е на посещение в България.

Русия продължава да води своята война на агресия срещу Украйна, каза Джоана. Опасните действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион. НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за наблюдение и разузнаване в Черно море, включително чрез военноморска патрулна авиация, самолети АУАКС на НАТО и дронове. Много се радвам, че България работи в сътрудничество с Турция и Румъния за противодействие на плаващите мини в Черно море, посочи Мирча Джоана.

Заедно с премиера Николай Денков, Мирча Джоана наблюдава днес демонстрацията на оперативни способности за водене на отбранителна операция, на учебния полигон „Ново село“ в рамките на учението Iron Strike – 2023.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини