„Този невероятен Боби Михайлов“. Как един безсмислен мач се превърна в заплаха за бъдещето на футбола

Българският футбол е в плачевна ситуация. Феновете смятат за виновни ръководителите на Българския футболен съюз (БФС) и решиха да протестират срещу тях на мач на националния отбор. БФС обаче скри мача от феновете. Накрая всичко излезе извън контрол, а цената може да е много висока.

След години на провали за българския футбол идва време за пореден безсмислен мач от поредна квалификационна кампания за голям международен турнир. Преди този мач обаче се надига голям и безпрецедентен досега протест на феновете. Той дори събира на пръв поглед несъбираеми страни.

За да бъде заглушено недоволството, мачът е преместен в друг град и е планиран да се играе без публика. В това участват няколко институции.

Нещата обаче излизат извън контрол и „хитрите“ действия имат обратен ефект. Вече няма човек в държавата, а скоро вероятно и сред запалянковците в Европа, който няма да е чул за събитието. Тези действия могат да доведат до това България да бъде изхвърлена от международния футбол за дълго време.
До момента не е ясно нито дали срещата ще се проведе, нито на кой стадион.

Така накратко изглежда ситуацията за футбола в страната, както и за най-представителната му форма – националния отбор, часове преди европейската квалификация срещу Унгария на 16 ноември. До момента не е ясно нито дали срещата ще се проведе, нито на кой стадион, нито какви ще се последствията за българския футбол, ако мачът не се играе.

Сигурни са две неща. Първо, че събитието няма да се проведе на стадион „Христо Ботев“ Пловдив, където беше изместено заради „риск от безредици“. Второ, че в основата на всичко стои една организация - Българският футболен съюз (БФС).

Това е федерацията, която управлява футбола в България. На нейния връх в продължение на 18 години стои едно и също ръководство. Начело е Борислав Михайлов, заедно с други бивши футболисти като Йордан Лечков и Емил Костадинов.

Това ръководство от години е обвинявано в лошо управление, корупция, непрозрачност и постоянен отказ да поеме отговорност. Заради всичко това и лошите резултати на националния отбор, групи от фенове на най-подкрепяните клубове в България обявиха, че ще организират общ протест срещу БФС на мача срещу Унгария, който първоначално трябваше да се играе в София.
Маскирани служители на разградската полиция нахлуха в сектор „Б“ на стадион „Хювефарма Арена“ в началото на второто полувреме на квалификационния мач за Евро 2024 между националните отбори на България и Сърбия, завършил 1:1.
И точно тогава мачът беше преместен в Пловдив. И без публика. Това се случи по непрозрачен начин, а зад действията стои БФС.

Градската управа обаче не разреши срещата да се проведе на стадиона в Пловдив, защото той не е безопасен, а федерацията е на път да получи много тежко наказание.

Как се стигна до тази неразбория?

Свободна Европа изпрати въпроси до пресслужбите на БФС и УЕФА, но до публикуването на текста не получихме отговори.
Стъпка назад – в какъв момент се случва всичко

Последното класиране на България на финали на голям футболен форум беше на Европейското първенство през 2004 г. в Португалия. Тогава начело на БФС още беше покойният Иван Славков – Батето.

Борислав Михайлов оглави федерацията през 2005 г. и от тогава до сега националният отбор гледа големите първенства само по телевизията.

Михайлов е легенда на българския футбол. Той е вратар и капитан на националния отбор по време на най-големия успех в историята – класирането на четвърто място на Световното първенство в САЩ през 1994 г. В 1/8-финалния мач с Мексико, който се решава с изпълнение на дузпи, Михайлов спасява два удара, a коментаторът на БНТ Борис Касабов възкликва „Този фантастичен, този невероятен Боби Михайлов“. Тази фраза става емблема на кариерата му като футболист.

Всичко това обаче е история. България няма да играе и на предстоящото през 2024 г. Европейско първенство в Германия. България е последна в квалификационната си група и два кръга преди края има само две точки. Дори и две победи в оставащите два мача не могат да променят нищо.

В последните месеци срещу БФС и ръководството има постоянни протести от страна на футболните клубове с най-много фенове. Във всеки кръг на футболното първенство те издигат плакати срещу Михайлов и футболното управление и скандират „оставка“. Засега единственият резултат е, че Дисциплинарната комисия към БФС налага наказания от по няколко хиляди лева на клубовете, защото макар и без да са нецензурни, скандиранията и плакатите са определяни като „обидни“. Така например футболният „Левски“ получи наказание от 2000 лв. за плакат с текст:

„Оставката е признак на морал, наглостта – белег на провал! Боби, Данчо и тайфата, край на мандата, край на играта“.
Техническият директор на БФС Георги Иванов-Гонзо няма да позволи за националния отбор на страната да играят играчи с чужд паспорт и „друг цвят на кожата“. В момента треньор на националния отбор е сърбинът Младен Кръстаич.

Освен всичко друго за самото управление на БФС се водят съдебни битки. Те са между БФС и клубове, предвождани от бившия национал и нападател на „Манчестър юнайтед“ Димитър Бербатов, който беше кандидат за президент на федерацията по време на изборен конгрес през 2021 г.

Недоволството срещу БФС от години е голямо. Феновете, които според ФИФА и УЕФА са в основата на смисъла на организирания футбол, многократно са отправяли обиди и подигравки към управлението. Михайлов пък от години не ходи на мачове от първенството.

Българският национален отбор постоянно се свлича в класирането си в международните ранглисти. Само в последните три години бяха записани загуби от Беларус, Литва, Грузия, Черна гора, Албания и дори равенство с Гибралтар. Всички тези отбори не са сред традиционните силни противници.
Българските отбори се представят слабо в Европа.

В клубния футбол нещата също изглеждат зле. Българските отбори се представят слабо в Европа. Средната посещаемост е една от най-ниските на континента. Български футболисти вече почти не играят в чужбина.

БФС многократно беше упрекван в корупционни практики заради разследвания, които показаха как членове на управата са отклонявали пари, част от които идват и от държавния бюджет.

Пример тук е дори и „перлата в короната“ на Михайлов – новата база на БФС в софийския квартал „Бояна“. Тя беше изградена върху земя, дадена от държавата, но самото строителство просрочи поставения срок, а в това време преведените от УЕФА пари стояха на банков влог.

Накрая се получи съоръжение, което не може да приема международни турнири, т.е. не може да генерира приходи, а домакинствата отиват в хотели и стадиони, свързани с хора от ръководството от БФС.

Строител на комплекса се оказа фирма „Водстрой“, свързвана преди години със санкционирания от САЩ за корупция депутат от ДПС Делян Пеевски.
Как БФС премести мача от София в Пловдив

В края на октомври фенове на отборите с най-много привърженици в България решиха да се организират на общ протест срещу управлението на БФС.

Те бяха решили да го проведат по време на предпоследния мач на националния отбор – на 16 ноември срещу Унгария, която е начело в квалификационна група Г.

Мачът беше планиран да се играе на Националния стадион „Васил Левски“ в София.

Всички страни многократно декларираха, че протестът ще е мирен, а за единствен „противник“ беше посочено ръководството на БФС.

Зад инициативата застанаха фенове на „Левски“, „ЦСКА-София“, „Ботев“ Пловдив, „Локомотив“ Пловдив, „Берое“, „Черно море“ и други. Организацията беше публична и, за да се предотвратят сблъсъци, враждуващите агитки бяха решили да стоят далеч една от друга по време на общото си пребиваване в един и същи сектор на стадиона.

В разгара на тази подготовка, 10 дни преди мача с Унгария, БФС обяви, че срещата се мести от София на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. В кратко съобщение от федерацията посочиха като причина писмо от европейската футболна конфедерация УЕФА, която е „препоръчала“ промяната заради „висока оценка на риска“, която пък се дължи на „сигнали за готвени масови безредици и сериозната опасност за обществения ред“. Последното заключение беше обяснено със становище на МВР и СДВР.

От футболния съюз обаче пропуснаха да споменат, че за да се стигне до позициите на УЕФА и МВР, именно от федерацията са инициирали процеса. Това става ясно както от писмо на СДВР по темата, така и от позицията на унгарската футболна федерация, която изрично посочва, че преместването на мача е по „инициатива“ на БФС.
БФС направи всичко възможно, за да излезе, че се готвят „размирици“.

От всичко става ясно, че въпреки че феновете обявиха мирен протест, БФС направи всичко възможно, за да излезе, че се готвят „размирици“ т.е. мачът се скрива, за да може футболните ръководители да бъдат спасени от недоволството на феновете.

Предишният случай, който създаде международни проблеми за българския футбол, отново е с участието на това ръководство на БФС.

Преди 4 години имаше предупреждения за потенциални расистки прояви на мача България – Англия. Тогава БФС зае отбранителна позиция и се обяви за несправедливо нападнат. Накрая скандалът се случи - мачът беше прекъсван на два пъти за расистки скандирания, БФС получи наказание, а в световните медии се говореше за расизма в България.

Тогавашният премиер Бойко Борисов поиска оставката на Михайлов, а бившият вратар си я подаде. Две години по-късно, след като ГЕРБ паднаха от власт, Михайлов си оттегли оставката и пак се озова на поста президент на БФС.


Защо няма да има мач в Пловдив

Мачът с Унгария беше преместен на отворилия врати по-рано през годината стадион „Христо Ботев“ в Пловдив. В първите дни, след като дестинацията беше променена, нищо не подсказваше, че ще има проблем с провеждането на мача.
Заради расистки прояви от страна на част от българските фенове мачът между България и Англия на два пъти беше прекъсван
В края на миналата седмица обаче строителят на стадиона, който все още не е завършил изцяло изграждането на съоръжението - PIMK, публикува писмо. То беше адресирано до новоизбрания кмет на града Костадин Димитров от ГЕРБ. В него от фирмата посочват, че мач на 16 ноември няма как да има, защото между 13 и 20 ноември се извършват строителни дейности. От там също посочиха, че според самата УЕФА подобен мач не може да се играе на стадиона, защото осветлението не отговаря на международните изисквания.

Съгласието от страна на общината е необходимо, тъй като именно тя се разпорежда със съоръжението. В крайна сметка общинският съвет на Пловдив не даде разрешение мачът да се проведе.

Преди окончателното решение на няколко пъти представители на БФС, включително и Борислав Михайлов заплашиха, че ако мачът не се изиграе, това ще има тежки последствия за българския футбол, сред които и загуба на лиценз от страна на федерацията и изхвърлянето на клубовете от организираните международни състезания. Според тях това ще се случи, защото държавата е попречила на провеждането на мача, т.е. някой друг е виновен.
Бойко Борисов на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив на 6 ноември 2022 г.
В понеделник вечер за „последна възможност“ за провеждането на срещата съобщи кметът на Кърджали Ерол Мюмюн. В спортното шоу на Дарик той каза, че „на 99%“ мачът ще се изиграе на стадиона в града.

Дали това ще се бъде разрешено от УЕФА и дали унгарската федерация ще се съгласи на поредната промяна, тепърва ще стане ясно.
Протест на феновете ще има

В крайна сметка, макар че няма яснота къде ще си изиграе мачът, феновете в България казват, че ще организират масови протести срещу БФС. През уикенда техните намерения получиха още по-голяма гласност, след като популярни лица извън спортните среди също призоваха за протест.

За мача в четвъртък фенклубовете бяха организирали протест пред стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, както и на различни места в големите градове в България.

В група във Фейсбук на име „Оставка на БФС начело с Боби Михайлов“, в която вече членуват над 8500 души, върви организация за протест.

По всичко изглежда, че БФС със сигурност няма правилен ход и каквото и да се случи в четвъртък недоволството срещу тях ще продължи.

За сметка на това в понеделник вечер в позиция до БНТ Михайлов отхвърли обвиненията към БФС.

„Когато хората не са доволни от резултатите на собствените си отбори, те търсят проблема на друго място. Трябва първо да се огледат в собствените си клубове. Иначе човек винаги може да се мисли за оставка, но с какво би помогнала тя три дни преди мача“, казва Михайлов.

 

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини