Ученици от Смолян видяха от къде идват коледните елхи и се включиха в кампанията "Залесявайки, променяме света!"

Изображение 1 от 6

    Второкласници от Средно училище "Св.Св. Кирил и Методий" - Смолян днес посетиха разсадник "Бърчево" към Държавно горско стопанство - Смилян. Там децата научиха от къде идват коледните елхи и така се включиха в кампанията "Залесявайки, променяме света!"
    Горски разсадник "Бърчево" обхваща площ от 20 декара и е специализиран в отглеждането на коледни елхи. В него днес лесовъдите посрещнаха децата, за да им разкажат за работата си. Под формата на забавен урок по горска педагогика, децата получиха нови знания за значението на горите за околната среда и човека. Малките посетители на разсадника научиха какви са начините за възобновяване на българската гора и защо е важно да я пазим и да се грижим за нея и горските обитатели.
    Образователният урок е по проект №BG16M1ОP002-3.035-0004 „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Южноцентрално държавно предприятие“. Проектът, по който ЮЦДП - Смолян е бенефециент, се финансира по приоритетна ос 3 „Натура 2000 и биоразнообразие“ на ОП „Околна среда 2014 – 2020 г.“ и е на стойност 6 471 768,70 лв. Договорът за безвъзмездна финансова помощ е подписан на 08.12.2022 г., като дейностите трябва да приключат до 31.12.2023 г.
    Децата с интерес разгледаха разсадника. "Искаме да ги научим да обичат природата, да виждат колко грижи трябват за отглеждането на едно дръвче да стане дръвче, примерно годно за новогодишна елха", каза Димитър Кьосев - гл. инженер в ДГС-Смилян.
    Второкласниците споделиха какво са научили за гората и дърветата. "Днес научих, че трябва да ги пазим чисти, да не ги мачкаме, да не ги сечем без разрешение и да не им късаме игличките, защото те могат така да умрат", каза 8-годишният Мартин. Приятелят му Орфей допълни: На мен ми харесва в гората, че тя е много красива и аз научих днес, че не може да се сее по което време искаш, а има един определен период - май трябва да се сее. Освен придобитите знания второкласниците много се забавляваха в разсадника.
    В проекта са предвидени лесокултурни дейности по почистване на площи за залесяване, почвоподготовка, залесяване, попълване и отглеждане на култури, ограждане на горски култури, отглеждане на млади насаждения (отгледни сечи) без материален добив, подпомагане на естественото възобновяване, както и събиране, добив, обработка и съхранение на горски репродуктивни материали. Предвидени са и ремонти на сгради, доставка и инсталиране на автоматизирано оборудване за добив на семена от горско-дървесни видове с голям капацитет – в горска семедобивна база гр. Чепеларе, както и изграждане на капково напояване върху площ от 14,3 ха. на територията на ДГС – Асеновград.

    Дейностите са част от изпълнението на Проект №BG16M1ОP002-3.035-0004 „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Южноцентрално държавнo предприятие.“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда ‎‎2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини