Ще преговаряме за срока, но трябва да стане веднага, заяви Делян Пеевски за предложената отмяна на дерогацията за руския нефт

Ще преговаряме за срока, но трябва да стане веднага. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски преди днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което ще бъде обсъждана предложената отмяна на дерогацията за руския нефт.

Пеевски припомни, че внесеното предложение предвижда дерогацията да отпадне в тридневен срок.

„Всеки ден, в който се финансира режимът на Путин, е пагубен“, посочи Пеевски.

„Надяваме се, че ще има разум в министър-председателя и в „Продължаваме Промяната“, за да не бъде видяно, че финансират Путин“, допълни той.

БТА припомня, че министър-председателят акад. Николай Денков свика за днес извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Фокус на заседанието ще бъде оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия. Доклади по темата ще представят компетентните органи - Държавните агенции „Национална сигурност” и „Разузнаване”, както и Служба „Военно разузнаване”.

За участие в заседанието са поканени председателят на Народното събрание Росен Желязков, както и председателите на комисиите в парламента по енергетика - Делян Добрев, по външна политика - Бойко Борисов, по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната - Кирил Петков, както и по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид. Поканени са още председателите на парламентарните групи, подкрепили предложението за отмяна на дерогацията за три дни – Десислава Атанасова - ГЕРБ и Делян Пеевски – ДПС.

В съвета ще се включат и министрите на икономиката и индустрията и на енергетиката – Богдан Богданов и Румен Радев. С изводите от докладите, които не са засекретени, допълнително ще бъде запозната и Диана Ковачева, омбудсман на републиката.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини