Добра вест за света, лоша за Путин: САЩ и Китай се разбраха. Смразяващо изказване на Си Дзинпин за Русия

Срещата на китайския лидер Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън има огромно стратегическо значение, а последствията от нея ще се проектират далеч в бъдещето. Двамата разговаряха на четири очи по най-важните проблеми в света и някои региони, където се водят войни. Това заяви китайският външен министър Ван И. Американската страна също изрази нескрито задоволство от постигнатите резултати. Нищо чудно всичко това да причинява силно главоболие на Владимир Путин...

Засега се знае, че някои от темите са били агресията на Русия срещу Украйна, терористичното нападение на Хамас на израелска територия и отговора на Тел Авив, ситуацията около Тайван, Корейския полуостров и пр.

За икономическите отношения между двете велики сили е излишно дори да се говори. Търговията със стоки между САЩ и Китай достигна рекорден обем през 2022 г. Общата търговия със стоки между двете страни се е увеличила до 690,6 млрд. долара, надхвърляйки рекорда, поставен през 2018 г.

За сравнение стокообменът между Русия и Китай (Пекин е най-големият търговски партньор на Москва) е 176 млрд долара.

Руският президент Владимир Путин има защо силно да ревнува. Най-големият му враг – САЩ и най-големият му другар (според Кремъл) се разбират много добре по най-важните за света проблеми и теми. Разбират се и като два икономически колоса, които формират бизнес средата на планетата.

Другите най-сериозни партньори на Пекин в това отношение са страните от ЕС, Великобритания, Япония, Южна Корея и някои азиатски страни.

Путин може и да е подозирал, но сега вече е наясно с горчивата за него истина, че не Русия е най-важна за Поднебесната империя.

Знаменателно в това отношение е една мисъл от реч на Си Дзинпин от 2018 г.: В Русия направиха революция, когато там имаше 20 000 комунисти. През Втората световна война страната победи Хитлер, когато комунистите бяха 2 милиона. През 1991 г. членовете на комунистическата партия бяха вече 20 милиона, но Москва загуби всичко и се срина.

Смразяваща оценка, ще се съгласите.

Брутният вътрешен продукт на Русия за 2022 г. е 1,9 трилиона долара. По БВП на човек от населението Русия е по-назад от Полша, Чехия, Норвегия, Швеция, Испания, Италия, Австралия и др. Може да се сравнява с Чили, например.

БВП на Китай за същата година е малко над 18 трилиона долара. На САЩ – близо 24 трилиона долара.

Путин претендира да има важен глас и участие в проектирането на нов световен ред, но страната му дори не влиза в Топ 10 на най-силните икономически държави.

Бившият СССР е присъствал постоянно в Топ 3 на най-влиятелните страни в света. Днес положението е „хуже губернатоского“, както се изразяват в Русия, когато нещо не се случва, пропада.

Лидери са САЩ и Китай. До тях се нареждат Индия, Франция, Германия, Великобритания, Япония, Саудитска Арабия и дори Израел.

Анализатори все още нареждат Русия в тази компания, но с уговорката, че е заради ядрения арсенал на страната.

Съобщение на Интерфакс – една от  трите официални агенции на Москва, - гласи: „Срещата на председателя на КНР Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън не е в разширената програма на Кремъл, но все пак официалните информации за нея ще бъдат проследени“.  

Опитът за омаловажаване на значението на посещението на китайски лидер в САЩ издава тъкмо обратното.

Същите минорни настроения се забелязват и сред петата колона на Кремъл в България. Съобщенията за срещата в Лос Анжелис са лаконични и кратки, докато служебната среща на Путин с китайския лидер в Пекин преди месец и половина бе отразявана с революционен патос, макар да нямаше нищо съществено в протоколното виждане. Нещата се оказаха съвсем различни от пробутваните манипулации от руската пропаганда.

Централите на Евросъюза и НАТО вече си сверяват часовниците по новото американо-китайско часово време. Същото задължително трябва да направят и българските политици и управленци, за да не изостава страната ни от промените в глобален мащаб. На този фон жалки и неспасяемо изостанали звучат „аргументите“ срещу политиката на кабинета в областта  на отбраната и сигурността на страната от БСП, „Възраждане“ и ИТН.

Най-важното следствие от срещата на Си Дзинпин с Байдън е, че най-вероятно Русия ще престане да се държи като световен терорист и да шантажира с ядрени ракети.

 

Източник: Фрогнюз

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини