Музей галерия "Петър Пиронков" и Община Смолян организират лекция на тема "Родопските художници"

Тя е посветена на първите родопски творци с академично образование – Анастас Стайков  и Владимир Рилски
 
Музей галерия „Петър Пиронков“ и Община Смолян организират лекция на тема „Родопските художници“. Тя е посветена на първите родопски творци с академично образование – Анастас Стайков /1905г.-1988 г. / и Владимир Рилски /1905г. – 1969г./. Лектор ще бъде изкуствоведът Сузана Николова. Събитието ще се състои на 25 ноември /събота/ от 11.00 часа в къщата–музей „Кирил Маджаров“ – кв.Устово, съобщи популярният живописец Петър Пиронков. Той допълни, че всяка последна събота от месеца ще бъдат представени лекции за всички художници от Родопите, които имат роля за развитието на изобразителното изкуство в региона. Предвиждат се и уроци по рисуване за деца.
 
Посетителите на първата лекция ще получат подарък,  каталози с произведения на известни творци. Входът е свободен.
 
Припомняме, че Музей галерия „Петър Пиронков“ беше открит официално на 16 септември т.г. Творецът Пиронков дари 40 уникални, монументални платна на Община Смолян. По идея на кмета Николай Мелемов, картините се експонираха в Къщата музей „Кирил Маджаров“, където се помещава галерията. Преди това къщата беше реставрирана от общината.
 
"Целта ни беше да поставим основите на един художествен живот в реставрираната къща. Доказахме, че изкуството в Родопите може да е на световно ниво и публиката има нужда от това духовно съзерцание, което преживява като посещава изложбите“, коментира още Пиронков.
 
Работното време на музея е всяка събота и неделя от 9.00ч. до 18.00 часа.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини