Маратонец бяга 3600 км през Хасково и събира средства за пострадали при земетресения

    Французинът Клод Казес бяга маратон с обща дължина 3600 км от Франция до Турция с благотворителна цел. Идеята на пробега е събирането на средства за хората, пострадали от разрушителните земетресенията в Турция.

    Около 16:30 часа днес той мина през центъра на Хасково и спря за кратко. На площад „Атлантически“, до Старата часовникова кула, чужденецът беше посрещнат от служители на местната администрация, които му донесоха символичен подарък.

    41-годишният Клод Казес разказа, че тръгнал от Франция, от град близо до Монпелие и трябва да стигне до Адана в Турция. Миналата година в южната ни съседка срещнал мъж с двойно гражданство – турско и френско, който  спонсорирал маратона. Тогава  целта била да подпомогне хора, страдащи от рак. Месеци след среща му с човека в Турция, станало опустошителното земетресение в южната ни съседка, оставило деца без родители, родители без деца и хора без дом. Така този път каузата била ясна – да подпомогне именно засегнатите в Турция и 8 месеца се подготвял за 53-ия си пореден маратон. Клод Казес обясни, че всеки ден бяга по 6-7 часа, като изминава по около  42 километра. До момента е  пробягал над 2200 километра.

    Той има болки в краката, но въпреки това е категоричен, че маратонът е  приключение за него. „Моята болка е нищо в сравнение с болката на хората в Турция“, каза французинът.

    По пътя си е срещал много хора. Прекосил много държави, в които никога не е бил. Всички хора по пътя му били отзивчиви, давали му много неща. Получавал подкрепа от тях, от семейството си и приятелите си във Франция.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини