Amazon и SpaceX стават партньори

Въпреки че през последните години се създаде впечатление за съперничество между Amazon и SpaceX в областта на космическото пътуване и космическия интернет, двете компании изглежда вече са партньори.

Amazon е платила на SpaceX за три изстрелвания на ракети за своите интернет сателити Project Kuiper, стана ясно от обявление на компанията на Джеф Безос от петък.

Ходът е изненада от Amazon, като се има предвид, че системата Kuiper на компанията има за цел да се конкурира със Starlink на Илон Мъск в областта на космическия интернет.

Amazon по-рано направи поръчка за изстрелвания с три от най-големите ракетни конкуренти на SpaceX, включително Blue Origin на Джеф Безос - решение, което беше подложено на обсъждане в съдебно дело.

Въпреки че Безос е основател и на Amazon, и на Blue Origin, компаниите са отделни единици.

SpaceX, най-активният ракетен оператор в света, е категоричен, че ще продължи да изстрелва конкуренти на Starlink чрез своите ракети.

Преди това компанията пусна в орбита редица широколентови сателити на други компании и подписа споразумения за бъдещи изстрелвания.

В съобщението от петък Amazon каза, че е подписала със SpaceX три изстрелвания на Falcon 9 в средата на 2025 г., но финансовите условия на споразумението не бяха оповестени.

Сделката със SpaceX бележи най-новата промяна в стратегията на Amazon, тъй като компанията настоява да изведе Kuiper в космоса навреме, за да изпълни федералните разпоредби.

Правилата на Федералната комисия по комуникациите изискват Amazon да разположи половината от своите планирани 3236 сателита в орбита до юли 2026 г.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини