Председателят на Европарламента Роберта Мецола ще връчи наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще връчи днес наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за 2023 г. на Джина Махса Амини и движението "Жена, живот, свобода" в Иран.

Семейството на иранската кюрдка Махса Амини, починала след арест миналата година заради неспазване на правилата за носене на хиджаб в Иран, няма да може да пътува до Франция, стана ясно преди дни. Роднините на Махса са имали необходимата виза за пътуване, но не са успели да се качат на самолета, с който да напуснат Иран, казва адвокатката Ширин Ардакани. Паспортите им са били конфискувани. Вместо тях на церемонията ще присъства друг техен адвокат - Салех Никбахт.

Наградата "Сахаров" се връчва в областта на човешките права и беше присъдена миналия октомври на Махса Амини и на протестното движение, което нейната ненавременна смърт породи в цял Иран. То е известно с името "Жени, живот, свобода". Протестите бяха потушени от властите, при което според ирански правозащитници са загинали стотици демонстранти. Хиляди хора бяха арестувани.

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, връчена за първи път през 1988 г. на Нелсън Мандела и Анатолий Марченко, е най-високото отличие, присъждано от Европейския съюз за дейност в областта на правата на човека. Това се посочва на сайта на ЕП. Тя е жест на признание за лица, групи и организации, които имат изключителен принос за защитата на свободата на мисълта. Наградата „Сахаров" и премия от 50 000 евро се връчват на официално пленарно заседание на ЕП в Страсбург в края на всяка година.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини