Белгия пое председателството на ЕС с работа за 6 месеца, която да свърши за 4

Белгия пое ротационното председателство на Съвета на ЕС от Испания на 1 януари за шест месеца.

Макар това да е тринадесето председателство за кралството, този път задачата е с повишена сложност, защото Европейският парламент ще се разпусне през април заради европейските избори, след което приемането на ново европейско законодателство няма да е възможно.

Затова активната законодателна дейност ще бъде концентрирана в първите четири месеца на годината, като основната задача на председателството е да преговаря от името на страните членки с Европейския парламент по окончателните текстове на директиви и регламенти. В момента около 150 законодателни предложения на Европейската комисия все още са висящи - блокирани поради липсата на съгласие или преговаряни от съзаконодателите.

Белгийското председателство ще е последното, което би могло да ги придвижи напред преди изборите на 6-9 юни.
"Ще е доста напрегнато, но в Белгия сме свикнали да работим извънредно", пошегува се белгийският премиер Александер де Кро, представяйки програмата на председателството пред кореспондентите в Брюксел на 8 декември.

Логото на белгийското председателство на Съвета на ЕС

Сред тях са няколко мега законодателни файла, които ще имат значение за изхода от европейските избори, сред които са окончателното приемане на пакета за миграцията и убежището, който беше политически договорен през декември, някои от най-оспорваните части от Зелената сделка, свързани с повишаване на стандартите за опазване на обработваема земя, които чакат ред в Европарламента от ноември, както и актуализацията на европейския бюджет за осигуряване на помощта за Украйна, блокирана от Унгария.

България и Румъния ще разчитат на белгийските дипломатически умения и за продължаването на преговорите за включването на сухопътните им граници в Шенгенското безвизово пространство, след като испанското председателство успя да прокара приемането на летищата и пристанищата им в Шенген на 30 декември.

Три приоритета

Председателството си поставя три приоритета за предстоящите шест месеца - защитата на европейските граждани, укрепване на европейската икономика и реформирането на ЕС.

Под защита на гражданите белгийското председателство е предвижда да се фокусира върху укрепване на границите, осигуряване на подкрепата за Украйна, както върху борбата с организираната престъпност и тероризма и засилване на устойчивостта на ЕС към хибридни кризи и предизвикателства.

В икономическото направление усилията ще са свързани с довършване на преговорите по законодателството за Зелената сделка и по реализацията на зеления и цифров преход, за да се подсили европейската конкурентоспособност.

Зад реформирането на ЕС са шифрирани усилията за улесняване на процедурите за вземане на решения от евроинституциите, за конструиране на бюджета, облагането и други политики, които да подготвят ЕС следващо разширяване.

Работата на председателството преди изборите ще се съсредоточи върху изработването на "стратегическа програма", която ще определи основните насоки и цели на ЕС за следващите пет години.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини