Изхарчили сме повече ток през новогодишните празници, чакат ни по-високи сметки

Оперативните данни от диспечерския център на Електроразпределение Юг (част от EVN) показват, че в периода 31 декември 2023 – 1 януари 2024 г. клиентите, присъединени към мрежата на електроразпределителното дружество, са консумирали общо 81 106 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези данни са по-високи спрямо стойностите за същия период година по-рано (31 декември 2022 – 1 януари 2023 г.), когато са консумирани общо 80 542 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран на 31 декември 2023 г., когато е достигнал 1624 MW (мегавата).

Посочените оперативни данни не могат да се отнесат автоматично към конкретен индивидуален случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална.

ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни. Компанията информира отново, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

  • индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство

  • използва ли се в имота електроенергия за отопление

  • външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

  • брой помещения в жилището, които се отопляват

  • състояние на жилищната сграда/имот - налице ли са енергийноефективни мерки

  • вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини