Северна Корея изстреля артилерийски снаряди близо до спорната морска граница, Южна Корея също планира подобни учения

Северна Корея изстреля тази сутрин артилерийски снаряди близо до спорната си морска граница с Южна Корея в нарушение на крехкото военно споразумение от 2018 г., съобщиха официални южнокорейски представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че това е накарало Южна Корея също да планира подобни учения.

Ученията на двете съперничещи си страни са първите от около година насам и се очаква да задълбочат и без това сериозната враждебност между тях.

Съветът на началник-щабовете на Южна Корея съобщи, че Северна Корея е изстреляла над 200 снаряда във водите северно от спорната им западна морска граница, като нарече севернокорейските учения провокация, въпреки че от Сеул не съобщават за щети, причинени от изстрелите. Южна Корея ще предприеме съответни стъпки, но не се дават повече подробности.

Жителите на разположения на първа линия южнокорейски остров Йонбьон казаха, че южнокорейските военни са ги помолили да се евакуират, тъй като планират да започнат учения с морски стрелби по-късно днес.

От 1999 г. насам морската граница между двете Кореи е била място на няколко кървави междукорейски морски сражения. През 2010 г. Северна Корея нанесе артилерийски удари по остров Йонбьон, в резултат на което загинаха четирима южнокорейци.

Споразумението от 2018 г. изисква Северна и Южна Корея да спрат ученията с бойни стрелби, както и въздушното наблюдение в забранените за полети и в буферните зони, които са установили по границата си.

Има опасност обаче това споразумение да се разпадне, след като между двете Кореи възникна конфликт след изстрелването на първия севернокорейски военен шпионски сателит през ноември.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини