В Смолянско най-много болни от остри респираторни заболявания, далече сме обаче от епидемия

Опашки от кихащи и кашлящи се извиват през последните дни пред кабинетите на личните лекари в МБАЛ-Смолян, показва репортерска проверка. От аптеките казват, че осезаемо е нараснало търсенето на противогрипни препарати и изписани антибиотици.
Рязко нараснаха случаите на остри респираторни заболявания в Смолянска област, констатират от Регионалната здравна инспекция. Вече има потвърден 1 заболял от грип тип А. Случаите на Ковид-19 са 19, съобщи за еТВ шефът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева.
За първата седмица от новата година статистиката на РЗИ сочи, че заболеваемостта от остри вирусни инфекции е 148, 48 на 10 хиляди души население. Но още сме далеч от епидемия.
По думите на д-р Кубатева като цифри има достатъчно резерв пред критичната стойност от 207 на 10 000 за обявяване на епидемия, но това не означава, че може да се случи и скоро, а може и да го отложи във времето. "
Имаме букет от различни респираторни вируси, и при нас също са регистрирани също както различните вирусни заболявания, характерни за сезона, ковида също и грипа. Доказан грип тип А имаме през изминалата седмица", уточни още д-р Кубатева
До Националната референтна лаборатория вече са изпратени нови проби, за да се види кои щамове на грипа циркулират. Резултатите се очакват до 10 дни.
Д-р Мими Кубатева каза още: Хубавото е, че тип А се повлиява от противовирусните препарати, които има на пазара. Ковид сме в рамките на заболяемост около 31 на сто хиляди. Боледуват хора, които са предимно неваксинирани. И хубавото е, че от 19 случая, 9 са хоспитализирани, но не са в критично състояние.
Острите респираторни заболявания са най-чести при децата в най-ранна възраст от 0 до 4 години. Затова в детските градини е въведен филтър. А от РЗИ препоръчват да избягваме струпването на много хора на едно място и като цяло да си припомним противоепидемичните мерки.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини