За първи път от 10 години: В един от най-високите ски курорти в света няма сняг

Липсата на снеговалежи доведе до пусти ски курорти и отмяна на ваканции в индийските Хималаи, а учените свързват "необичайната" зима с метеорологичния феномен Ел Ниньо, обобщава Ройтерс в репортаж.

Сухият период в Кашмир накара скиорите да се откажат от ваканция в популярния курорт Гулмарг, един от най-високите в света, и остави хотелите в живописния регион в напрегнато очакване на нови снеговалежи с надежда да привлекат туристите.

Учени посочиха, че наблюдаваната тази зима липса на сняг по високите части на планините в Северна Индия и наличието на мъгли, задържащи студа в по-ниските, не са се случвали от около десетилетие.

"Половината сезон вече е минал", отбеляза Фархат Наик, 35-годишен инструктор по сноуборд в Гулмарг, разочарован от гледката на безснежните писти.

"Сега се надяваме на снеговалеж през първата седмица на февруари", каза той, добавяйки, че всички негови европейски и американски клиенти са отменили пътуванията си поради липса на сняг - удар върху икономиката на региона, насочена основни върху туризма и селското стопанство.

Представители на туристическата индустрия в съседните щати Химачал Прадеш и Утаракханд също се оплакаха от масово отказани резервации.

Резервациите са спаднали до 20 на сто в "Блу попи ризорт" (Blue Poppy Resort) в ски курорта Аули, в Утаракханд, каза собственикът на комплекса Кушал Сангван. "Отказите скочиха и хората анулират броени дни преди резервацията, ако няма сняг", отбелязва той

Снеговалежите и дъждовете през зимата в Северна Индия, включително Хималаите, се дължат на метеорологичен модел, известен като "западни смущения" - чести извънтропични бури, с произход региона на Средиземно море.

Обикновено през зимата има много такива бури, но този сезон те до голяма степен липсват, каза Ар Дженамани, старши научен сътрудник в Индийския метеорологичен отдел (IMD).

Изчезването на "западните смущения" е свързано с променящите се модели на вятъра и повишаващите се температури поради активния метеорологичен феномен Ел Ниньо, както и изменението на климата, каза Гуфран Бейг, бивш главен учен в Индийския институт по тропическа метеорология.

Източник: trip.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини