Оранжев код за усложнена зимна обстановка и обилен снеговалеж

За 20 януари 2024 г. НИМХ обяви в цялата страна оранжев и жълт код за обилен снеговалеж! За област Смолян кодът е оранжев. Утрото в Смолян е облачно, температурата е 4 градуса. С течение на деня зимната обстановка ще се усложнява: обилни валежи от дъжд, които с рязкото понижение на температурите ще преминат в сняг и ще се образува снежна покривка между 15 и 30 см. Максималната температура ще остане 4 градуса над нулата.
   
Днес в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи предимно от сняг, преди обяд на места в Южна България все още с валежи от дъжд, но със застудяването и там дъждът ще премине в сняг. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 cm; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 см. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще бъдат между минус 3° и 2°. През нощта от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините ще е облачно с валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен североизточен, а по билата - югозападен вятър. Температурите ще се понижават, максималната на височина 1200 метра ще бъде около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини