Черният шоколад намалява риска от хипертония, установиха учени

Китайски учени описаха неочаквана възможна полза от черния шоколад. Според проучване, публикувано в списание Scientific Reports, съществува връзка между консумацията на черен шоколад и намаляването на риска от есенциална хипертония.

Научният труд е обобщен в прессъобщение на агрегатора на новини от областта на медицинската наука Medicalxpress.

Експертите са анализирали данни, получени от MRC Integrative Epidemiology Unit към Бристолския университет, които включват генетични профили на 64 945 души от европейски произход.

Изследвано е влиянието на консумацията на черен шоколад върху риска от заболявания като сърдечна недостатъчност, кръвни съсиреци, инсулт, коронарна болест на сърцето и есенциална хипертония.

Установена е значителна връзка между редовната консумация на черен шоколад и намаления риск от есенциална хипертония, както и известна връзка между консумацията на черен шоколад и намаления риск от венозен тромбоемболизъм. Не е установена връзка с други заболявания.

Хипертонията се определя като хронично високо кръвно налягане. Терминът есенциална хипертония се използва, когато причината за високото кръвно налягане е неизвестен фактор, а не някакво друго заболяване.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини