България ще участва в разпределянето на 30 хил. незаконни мигранти в ЕС по нови правила

Като гранична държава България ще участва в разпределението на поне 30 хил. незаконни мигранти, пристигнали в ЕС всяка година, след като влезе в сила новият пакт за миграция и убежище.

Очаква се пактът, който беше политически договорен през декември, да бъде гласуван от Европейския парламент на последната му пленарна сесия преди евроизборите през април.

Това казва в интервю за „Дневник“, което ще бъде публикувано в събота, евродепутатът Елена Йончева. Тя е координатор на Европейския парламент по 11-те регламента и директиви, чието влизане в сила след две години, ще трябва да преобрази начина, по който се приемат, оценяват и третират незаконните мигранти в ЕС.


„Правилата са в наша полза. Освен, че вече ще има задължителен механизъм за солидарност, който ще включва и релокация на мигранти, критериите за оценка на държавата, която e отговорна за разглеждането на молбите са други. По настояване на Европейския парламент бяха записани критерии като семейни връзки, завършено образование... Критерият - държава на влизане, вече ще е на последно място“, казва Йончева.
Европейската гранична агенция „Фронтекс“ съобщи, че през 2023 г. по външните граници на ЕС са засечени 380 хил. незаконни пресичания - рекорд, който не е бил надминаван от голямата миграционна криза в средата на миналото десетилетие.

Според Йончева новите правила са в полза на граничните държави като България, защото ще им дадат възможност да пресяват незаконните мигранти, още преди да навлязат в ЕС, като връщат бързо тези, които представляват риск за Европа и отделят икономическите емигранти от хората, които се нуждаят от бежанска и хуманитарна защита.

Задължително преразпределение

Новите регламенти за първи път въвеждат и задължителен механизъм за релокация - преразпределене на мигрантите от граничните държави между всички членове по формула в зависимост от населението и БВП на европейските държави.

Елена Йончева

В случай на криза всяка държава ще може да поиска помощ от останалите, а Европейската комисия ще определи релокацията на мигрантите, за да не са те в тежест на страните на първа линия. Броят на тези мигранти няма да е ограничен, казва в интервюто Йончева.
„В случай на натиск по границите ни, ЕС ще е длъжен да разпределя сред другите държави не по-малко от 30 хил. мигранти годишно. Но ако има криза, се задейства друг регламент, по който броят им няма да бъде ограничен“, казва в интервюто Елена Йончева.

Евродепутатът обяснява още в подробности вида на новите проверки, които ще бъдат извършвани по външните граници на ЕС, както и финансовите ангажименти, които ЕС, както и отделните държави членки ще поемат към граничните държави.

В интервюто, което можете да прочетете в събота, ще разберете ще бъдат ли връщани в граничните държави, незаконните мигранти, които бъдат заловени във вътрешността на ЕС и има ли смисъл от ограждането на съюза със стени и огради.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини