Парите за култура и летище „Узунджово“ в центъра на дебата при общественото обсъждане на новия бюджет на Хасково

    Около възможностите за инвестиции на летището край с. Узунджово и повишаване на средствата за култура, се завъртя основно дебатът при общественото обсъждане на проекта за бюджет на Хасково за 2024 година.

    Днес финансовата проектна рамка за реализиране на предприетите местни политики беше представена от кметския екип в зала „Хасково“. Към обсъждането беше проявен солиден интерес и от страна на хората в администрацията, и от страна на общинските съветници, присъстваха и граждани. Обсъждането започна с едноминутно мълчание в памет на общинския съветник Росен Атанасов.

    Кметът Станислав Дечев обяви предложения бюджет за тази година най-после като навременен, визирайки късните държавни бюджети, а оттам и общинските през предходните две години. В условията на инфлация, той посочи, че няма да е лесна и предстоящата година, но пък и обозначи, че Хасково се справя сравнително добре със задачите на дневен ред.

    Проектът на бюджет на Община Хасково за 2024 г. е в размер на 154 502 024 лв. по приходната и разходната част. Ръстът спрямо предходната 2023 г. е с 8,8 млн.лв. или над 6 %. Бюджетът е рекорден, но повишението идва от заложените по-високи стойности заради покачването на минималната заплата, както и разходите заради инфлацията. Съотношението на заложените в него собствени приходи и тези от държавния бюджет се запазва спрямо миналата година- 39 % собствени на 61 % държавни.

    2024-а е поредната година, в която Община Хасково влиза без общински дълг. 500 хил.лв в бюджета е заложеният резерв за непредвидени разходи.

    Заложените пари за различни дейности, които ще се изпълняват по селата, са над 8, 3 млн.лв.Инвестиционните разходи за тях са в размер на 2 220 000 лв., а ремонтните дейности там- над 2 106 000 лева.

    Планираните инвестиционни разходи през 2024 година, надхвърлят 41.5 млн. лева. Основно парите ще отидат за инфраструктруни проекти-реконструкция на водопроводи, ремонти на улици, подобрения по уличното осветление и прилагане на енергоспестяващи мерки, въвеждане на мерки за енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради. Предвидени са около 3 млн.лв и за основен ремонт на третия етаж на Пневмофтизиатрично отделение към СБАЛПФЗ – Хасково. За изработване на подробни устройствени планове на населени места и селищни образувания и общ устройствен план на град Хасково са заложени 541 200 лв.

    Като първи стъпки към развитието на идеята за възстановяване на летището край с. Узунджово и ситуирането на автомобилна писта на част от него, за проектиране са заложени 150 000 лв.

    Именно Летище Узунджово бе една от темите, която беше повдигната като коментар от залата при общественото обсъждане. Общинският съветник от групата на „Ние идваме“ Марин Райчев зададе въпрос относно заложените средства в бюджета и попита защо се говори за проектиране на автомобилна писта, вместо за индустриална зона. В отговор кметът Станислав Дечев припомни, че Хасково не се е отказал от идеята за индустриална зона край Узунджово, а изграждането на самолетна писта е стъпка към развитието й. По повод изграждането на писта за моторни спортове, отново беше подчертано, че такава би донесла ползи на Хасково в развитието му и като туристическа дестинация.

    Друга от темите, на която беше поставен акцент по време на общественото обсъждане бе културата. Общинският съветник от „Български гласъ“ Милена Налбантова се заинтересува дали има заложени средства в бюджета за тази година за ремонти на зала „Дружба“, като най-голямата и използвана редовно за спортни и културни инициативи. Градоначалникът отговори, че циклични ремонти на залата се правят, има заложени и средства за козметични ремонти и за тази година. Относно въпроса на общинския съветник към него, свързан с осигуряването на средства за пространството зад ДНА и намеренията на Общината да се поиска от Министерството на отбраната и на зоната, където беше бившето лятно кино, последва отрицателен отговор. Обяснението- искано и отказан е теренът.

    Бившият министър на културата Атанас Атанасов, който в момента е общински съветник в Хасково от квотата на ПП- ДБ, изрази мнение, че в местния Бюджет 2024 трябва да бъдат повишени средствата за култура. Предложението му е за увеличение с 10 %.

    Според него трябва да бъдат заложени и повече събития през годината. Той конкретизира, че само едно е новото събитие в Културния календар на Хасково през тази година.

    Става въпрос за студентския театрален фестивал „Сцена на края на града“. В първите му две години живот той беше финансиран по проект по линия на Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство. Необходимо е финансиране за още една година, за да се постигне устойчивост на събитието, необходима за кандидатстване за финансиране от бюджета на Министерството на културата. Фестивалът е уникален за страната и в първите си две издание се радваше на голям интерес от театралната общност, така и от хасковлии.

    „Събитието е заложено в Културния календар на Хасково, защото е необходимо постигането на неговата устойчивост. Идеята е, когато тя се постигне, да финансираме през следващата година друг интересен проект през Културния календар“, посочи кметът Станислав Дечев. Той отбеляза, че перото за култура, заложено в тазгодишния бюджет е увеличено. Заедно с повишените от над 800 хил. лв. средства за трите общински оркестъра, то е около 6,5 млн. лева.

    Така общественият дебат по предложената финансова рамка за Бюджет 2024 на Хасково приключи, без конкретни предложения, които да имат потенциал да генерират промени. Следва бюджетът да бъде обсъден и на заседание на Общинския съвет.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ха
      Ха ха ха
      16 0
      23:03, 26 яну 2024
      И каква ще у тази индустриална зона с мотописта по средата. Производствени халета и хоп - писта. Димки. Да си начеше Минев крастата. С общински пари за разходи- частни печалби от гонки, дрифтове и др.150 000 лв- вие нормални ли сте . За нищо ги нямате тези пари. После нямало бюджет за това , нямало за онова. Писта Дракон край Калояново до Пловдив 10 години работи на загуба. При частна инвестиция. Многомилионна преди да стане популярна и да премине на плюс. Който е ходил там знае за какво става въпрос там. Сега сравнете с Узунджовското летище. Колко пари му трябват да стане законно.Като иска Минев да се бръкне и да плати масрафа. Не е като да е без пари- две поколония са в далавера с общината.
    • 2
      См
      Смях
      12 0
      09:16, 27 яну 2024
      Какво обществено обсъждане. Само общински съветници и другите са работници на Дечо умния.
      Махнете колите от тротоарите или нещо полезно. Аман от глупости.
    • 3
      Жи
      Живко
      8 -1
      12:43, 27 яну 2024
      Кмете дерето между Кв.Република и кв.Възраждане кога ще го насипвате.
    • 4
      Ру
      Румен
      3 0
      09:10, 28 яну 2024
      Предвидете и пари за поне два автомобила на Общинска Полиция, че имат само един на 10 човека, а служба КОРЗ имат 8 на 15 служители...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини