Великобритания вече подготвя първите паркоместа за въздушни таксита

Британският авиационен регулатор проучва проектите за "вертипорт" като част от плановете за въвеждане на летящи таксита в Обединеното кралство. 
Новата консултация ще положи основите на самолетите с вертикално излитане и кацане (VTOL), съобщиха от Органа за гражданска авиация (CAA). 
За да могат те да летят между земята и небето, CAA иска да инсталира вертикални летища - известни още като вертипорти - на съществуващите аерогари.  
Чрез приспособяване на съществуващата инфраструктура CAA планира да съкрати пътя до излитането. Регулаторният орган отбелязва, че в Обединеното кралство вече има стотици летища. Оборудването им с вертипорти би могло да създаде вътрешна транспортна мрежа за VTOL. 

Това е привлекателно предложение по няколко причини. Една от тях е свързана с гъвкавостта на VTOL. Тъй като тези самолети могат да излитат, да се носят и да кацат вертикално, те не се нуждаят от писти, за да работят. 
Друга привлекателна черта е тяхната маневреност. Те са способни да се движат в ограничени пространства, което ги прави потенциално подходящи за градски транспорт. Тъй като електрическите версии (eVTOL) набират популярност, те биха могли да намалят и въглеродните емисии.  
Въпреки това не всички са техни почитатели. Критиците твърдят, че те са непрактични и че публичните средства биха били по-добре изразходвани за съществуващия обществен транспорт. Съществуват и опасения, че VTOL ще бъдат достъпни само за нелепо богатите. 
За CAA обаче те са убедителна възможност за бъдещето. Чрез адаптиране на съществуващите летища регулаторният орган се надява, че това бъдеще няма да е далеч. 
"Аерогарите в Обединеното кралство са от жизненоважно значение за разкриване на бъдещето на авиационните операции", заяви в изявление Софи-Луиз О'Съливан, ръководител на отдела за безопасност и иновации в бъдеще в САА. 

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини