Отказ от еврото? Германските икономисти са в ужас

Германия да изгуби 2 милиона работни места, а икономиката на страната да се окаже неконкурентоспособна и да се свие с цели 500 милиарда евро - до такива драматични последствия могат да доведат някои програмни позиции на популистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), предупреждават водещи икономисти.

Според последните проучвания популистката партия в момента събира подкрепата на около 20-25% от германските избиратели. 

Политиката на АзГ може да разори Германия?

Повод за предупрежденията на икономистите даде съпредседателката на партията Алис Вайдел, която може да стане и кандидатка за канцлер на страната. В интервю за "Файненшъл Таймс" тя казва, че едно германско правителство под ръководството на нейната партия ще предприеме стъпки за ограничаване на правомощията на Еврокомисията и за радикални промени в ЕС, за да получели страните членки повече суверенитет. Не стане ли това, добавя Вайдел, и в Германия може да се проведе референдум за излизане от Евросъюза по примера на Брекзит. Такъв план означава и неизбежен развод с общата европейска валута - еврото, и връщане към германската марка. Идеята изобщо не е нова за тази партия, която някой наричат "дяснопопулистка", други - "крайнодясна", а правоохранителните органи дори я определят за "дясноекстремистка" .

АзГ беше основана през 2013 година тъкмо от "евроскептици“, които призоваваха страната да се върне към марките. Тогава този призив не получи особена подкрепа, но днес партията регистрира успехи в редица регионални избори в Германия, а вероятно ще отбележи такива и на следващите национални. 

Относно възгледите на Вайдел, споделени пред британския всекидневник по повод годишнината от Брекзит, ръководителят на Германския институт за икономически изследвания Марсел Фрачер категорично заявява: "Икономическите вреди от напускане на ЕС и отказ от еврото биха били максимални." Директорът на Института за световна икономика професор Лорис Шуларик добавя: "Толкова тясно сме обвързани с Европа, че едно рязко напускане на ЕС ще ни струва страшно скъпо."

Най-ясна и недвусмислена позиция обаче заема директорът на Института за германска икономика Михаел Хютер: "Ако някой иска да разори страната ни, трябва да постъпи именно така."

Стотици милиарди евро загуба от "Декзит"

Хютер цитира изследване на британски учени, според което в резултат от Брекзит БВП на Обединеното кралство е спаднал с 6% или ежегодно с цели 163 милиарда евро. Германският експерт стига до извода, че за Федералната република загубите могат да възлязат на 400 до 500 милиарда евро. 

Професорът припомня, че благодарение на общия пазар нито една друга държава в ЕС не е увеличила в такава огромна степен своя износ, както Германия. А въвеждането на еврото избави бизнеса от рисковете на валутните колебания, които усложняваха международната търговия. 

В обобщение ръководителят на авторитетния икономически институт казва: "Ако приемем, че Германия ще пропусне икономически ръст от около 5% от БВП, то броят на заетите ще спадне с 2,2 милиона души." Всяко осмо работно място в страната зависи от износа към държави от ЕС, към които текат цели 55% от германския експорт. 

Професор Фрачер също прогнозира милиони нови безработни в Германия и предупреждава, че ще бъдат закрити именно част от най-добрите работни места в индустрията. Той припомня, че за Германия щетите ще бъдат по-големи от тези, които претърпя Великобритания след Брекзит - просто защото германската промишленост изнася повече. 

"Икономическа глупост"

"Предполагам, че госпожа Вайдел отдавна не ходила във Великобритания, иначе щеше да знае каква катастрофа се оказа Брекзит, например за цялото британско здравеопазване", казва икономистът. 

Ларс Фелд, професор от университетат във Фрайбург, който ръководи и консултативен орган към германското правителство, описва политиките на АзГ така: "Отказът от еврото, а още повече и от ЕС, биха се превърнали в програма за унищожаването на благосъстоянието на Германия." Той също припомня, че страната печели много от общия пазар и единната валута и не бива да се отказва от успешния бизнес модел от последните десетилетия. 

Икономистите критикуват не само конкретните изявления на Алис Вайдел, но и принципните позиции на АзГ за самоизолация на Германия, защото такива идеи биха разрушили конкурентните преимущества на Германия на международния пазар. 

С оценката на топ икономистите са съгласни и лидерите на редица германски предприемачески организации. Сред тях са президентът на Германските търговско-промишлени камари Петер Адриан и Мари-Кристине Остерман, която е начело на организацията на семейните фирми. Лидерката на организация, обединяваща 6500 компании, нарича идеите за напускане на ЕС "икономическа глупост" и същинска "отрова за средния бизнес, който е ориентиран към експорта".

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини