Сестри Стоеви, Григор Димитров и Микяй Наим с награди от Министерството „Спортната слава на Българя 2023“

    Вицеевропейският шампион по борба Микяй Наим от Димитровград, бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви и най-добрият тенисист на България за всички времена Григор Димитров, които са родени в Хасково, са сред наградените от Министерството на младежта и спорта за отлични постижения през 2023 година. Отличията бяха връчени  на церемонията „Спортната слава на Българя 2023 г.“,

    По време на награждаването министърът на младежа и спорта Димитър Илиев се обърна към спортистите и техните треньори и ги поздрави за усилията и постиженията им. „Развълнуван съм, че пред мен има толкова много атлети, донесли на България златни, сребърни и бронзови медали. Благодаря на всички вас за лишенията, за усилията, които полагате“, каза той.

    Министър Илиев посочи, че 2024 година е много специална, тъй като само след шест месеца започва най-големият спортен форум- Олимпийските игри в Париж. „Сигурен съм, че вашите конкуренти ще треперят, когато се изправите срещу тях. Защото българите сме борбени хора и никога не се предаваме“, каза той на спортистите и ги увери, че Министерството на младежта и спорта ще ги подкрепя.

     По време на събитието бяха отличени спортистите, завоювали медали на световни и европейски първенства в олимпийски и паралимпийски дисциплини и категории. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златно, сребърно или бронзово отличие бе премиран от Българския спортен тотализатор, като осигурените средства са в размер на 110 000 лева.

    Министър-председателят акад. Николай Денков също отправи приветствие към родните шампиони. „Вие сте хората, които прославят България по света. Ще ви подкрепяме там, където имате нужда“, заяви премиерът.

    Сред отличените са още: ансамбълът по художествена гимнастика в състав – Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов, Радина Томова, както и индивидуалните състезателки Боряна Калейн и Стилияна Николова, сабльорката Йоана Илиева, състезателят по спортна стрелба Кирил Киров, параатлетите Християн Стоянов и Ружди Ружди, състезателите по борба Семен Новиков, Едмонд Назарян, Кирил Милов, Георги Вангелов, Юлиана Янева, Биляна Дудова и Евелина Николова, боксьорите Станимира Петрова, Светлана Станева, Хавиер Диаз и Йордан Морехон, тежкоатлетите Карлос Насар и Иван Димов, таекуондистката Калина Бояджиева

    ММС връчи и три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб. Една от тях е за Григор Димитров. Отличени бяха и най-успешния български баскетболист Александър Везенков и женския национален отбор по шахмат в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Белослава Кръстева, Гергана Пейчева и Виктория Радева.

    Наградата от името на Григор Димитров, получи неговата майка Мария Димитрова. От трибуната тя заяви, че поради обстоятелствата е пропуснала награждаването на Григор с шампионската титла на турнира в Бризбейн, но сега с удоволствие получава наградата му. Тя призова за подкрепа към всички спортисти. „Като майка съм горда с Григор и семейството си и с всички, които го подкрепят. Удоволствие е за мен, че Григор е български посланик“, каза Мария Димитрова.

    Сестри Стоеви пожелаха успешна олимпийска година на всички български спортисти за достойна прослава на България.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Со
      София
      6 -5
      11:04, 4 фев 2024
      Дград какво общо има със стария и величествен тракийски град Хасково!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини