Късо съединение от уличното осветление подпали две сгради в махала Шаренка?

Два пожара са гасили пожарните екипи през вчерашния ден

Сигнал за пожар в извънурбанизираните територии на доспатското село Бръщен е подаден на тел.112 в 16:06 часа. Пристигналите на мястото три екипа на пожарна служба в Доспат, заварили горящи гори и храсти на площ 350 000 кв.м. В гасенето се включили служители на горското стопанство и местни жители. Огънят е погасен преди да обхване горския масив. Причина за възникване на пожара е небрежност при боравене с открит огън.

Пожар възникнал в покрив на изоставена постройка в махала Шаренка в град Мадан. Огънят е гасен от два екипа на РСПБЗН – Мадан. Сградата е изгоряла, като пламъците нанесли материални щети и по втори етаж на къща находяща се в непосредствена близост. Унищожена е ПВЦ дограма и топлоизолация. Предполагаемата причина за възникване на пожара е късо съединение от уличното осветление.

През месец януари 2024 година на територията на област Смолян са регистрирани 75 излизания на екипите на РДПБЗН-Смолян, от които: 53 сигнала за пожар; 15 за оказване на техническа помощ; 3 за аварийно-спасителна дейност; 2 за помощ на други служби и структури; 2 за дежурства с пожарна техника.От възникналите пожари 20 са нанесли материални щети. Унищоженото имущество е: покривна конструкция – 283 м², фураж – 600 тона, мебели – 31 бр., бяла черна и компютърна техника – 13 бр., леки автомобили – 3бр., лекотоварни и товарни МПС – 1бр., масивни складови и спомагателни постройки – 206 м ² разгърната площ, опушени стени – 905м², засегнато е домашно имущество на 4-ри домакинства.

В един от пожарите има загинал гражданин, четирима други са пострадали.

Причините за пожарите с щети са следните: 4-ри са от късо съединение, 3 - небрежност при боравене с открит огън; 1 - неправилно ползване на отоплителни уреди; 2 - техническа неизправност; 2 - строителна неизправност; 1 - огневи работи; 2 - непочистен комин; 3 са в процес на установяване.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са: Смолян - 31 броя; РС Девин - 7 бр.; РС Мадан - 10 бр., РС Златоград – 2 бр, РС Чепеларе – 5 бр. РС Рудозем - 6 бр. РС Доспат - 3 бр., РС Баните – 3 бр., РС Пампорово - 3 бр., УПБЗН Неделино – 1 бр.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян напомня на гражданите, че продължава отоплителният сезон от годината, поради което е необходимо стриктно да спазват всички инструкции за правилна и безопасна експлоатация на отоплителните системи и съоръжения (в частност комини), а именно:

- Разстоянието от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;

- Печките не трябва да се разпалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.).

- Да не се изхвърля неизстинала сгурия и жарава там, където има горими материали!

- Комините редовно да се почистват от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.

При забелязване признаци на пожар незабавно да сигнализират на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини