Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Управляващите извадиха от ръкавите шпионския скандал заради неудобните въпроси

Моята теза е, че управляващите извадиха от ръкава на подчинените им служби този шпионски скандал навреме, за да потиснат неудобните въпроси, които вече стигаха до политиците.

Това каза в интервю за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев.


Ето го цялото интервю:

Адвокат Екимджиев, през изминалия ден станахме свидетели на масова акция срещу шпионажа в полза на Русия у нас. След ГДБОП и ареста на полицай, разследващи влязоха и в ДАНС. Има ли някаква причина тези разкрития да се случват точно в този момент според Вас?


Стана нещо като народна традиция, когато възникне скандал, който е компрометиращ и неудобен за управляващите, да се включва онзи пиар, пропагандна машина, която пуска димна завеса и създава друга информационна доминанта.
През последните години обичайната димка е появата на поредния руски шпионин. Не твърдя, че в случая не е имало руски шпиони, които да трябва да бъдат разследвани. Общоизвестен е фактът, че и службите, и прокуратурите, и съдилищата ни, както и Конституционния ни съд са бъкани с агенти на влияние и друг тип руски агенти и резиденти. Няма нищо изненадващо, че поредната къртица е открита в ГДБОП, вероятно ще излязат и такива в ДАНС. Някои от тях открито афишират проруските си пристрастия и готовността да козируват и да слугуват на Путин.
Моята теза обаче е, че тази информация се пусна точно в понеделник, след като събота и неделя излязоха много силни интервюта на съдия Цариградска, Илия Златанов и др., които са засегнати от мафията с политически чадър в съдебната система. Това се прави защото някои от връзките на Мартин Нотариуса и Петьо Еврото изглежда водят към Борислав Сарафов и към неговите политически покровители.
Всички помним онзи разговор, записан от Гешев между него и Йордан Стоев от Прокурорската колегия на ВСС, който обясняваше, че жегата за Гешев и монтирането на Сарафов на това място, идват от “Банкята”. Моята теза е, че управляващите извадиха от ръкава на подчинените им служби този шпионски скандал точно навреме, за да потиснат неудобните въпроси и подозрения, които вече стигаха до политиците.

В медийното пространство се появиха и едни хора, които започнаха да лансират идеята, че Нотариуса е напълно неизвестен, дребен мошеник, който просто е прилагал търговски практики спрямо потенциалните си клиенти, като е парадирал с връзки по върховете, без да е имал реални контакти и корупционно влияние в съдебната система. Това може би е част от медийната димка, която имаше за цел да омаловажи  ролята на Нотариуса като дилър на “правосъдие”. Може ли реално да кажете къде се е намирал, на какво ниво в йерархията на тези дилъри на “правосъдие” и за нивото на неговото покровителстване, за неговия политически чадър?


Излязоха данни, че в продължение на няколко години той е заплашвал поне четирима магистрати - двама съдии и двама прокурори, които са известни с имената и лицата си и са потърсили защита. Възможно е да има и други, които не са посмели, защото в такива случаи се задейства нещо като синдром на изнасилване - от срам и неудобство, някой да не се помисли, че магистратът сам е потърсил тези нехигиенични контакти. Много колеги вероятно са мълчали в подобни ситуации и не са афиширали натиска, който им е оказан.
Факт е, че четирима действащи магистрати са излезли с лицата и имената си и са подали сигнали срещу Мартин Божанов, след което им е назначена охрана. Това означава, че тези сигнали не са приети за голословни и произволни. Въпреки това Нотариусът не е арестуван, което е индикация, че той има протекция не само в съдийските и прокурорските среди, а и по-нагоре при кукловодите в системата.

Представете си ако аз или вие си позволим заплашителна реплика срещу съдия или прокурор в съдебно заседание какво ще се случи. Ние ще бъдем арестувани незабавно и веднага срещу нас ще започне разследване. Тук прокуратурата ни заглавичква, че видиш ли от години се е водило разследване срещу Нотариуса и “аха” да бъде арестуван, но някой взел че го убил.

При Петьо Еврото, за когото се твърди, че е бил по-едра риба и по-нагоре в йерархията на тези дилъри на правосъдие, няма данни за нито един заплашван магистрат. Той е действал като частен, социален фонд за подпомагане на нуждаещи се магистрати по думите на бившата му съпруга Любена, но заплахи там няма.

Фактът, че Мартин си е позволявал заплахи, означава много по-голяма увереност в неговата недосегаемост и в чадъра, с който разполага.

Данните за стотици имотни измами в София са индикация за един много, много сериозен финансов ресурс, с който е разполагал, за да си купува този политически чадър.

Може ли да уточним разследването, което се води срещу Нотариуса точно какво е било - за организирана престъпна група и търговия с влияние в съдебната система, или?

Това разследване, което се води срещу Нотариуса, доколкото знам, е за елементарна заплаха. Това е още едно доказателство, че не е имало воля за разследване на най-тежкото престъпление - ОПГ за търговия с влияние.

Това може да се обясни само с много силен политически натиск да не бъде разкрита цялата прокорупционна схема за въздействие и търговия на влияние в съдебната система. За да се очертае по-ясно силуета на заинтересованите лица, нека да изходим от два публично известни факта.

Първият е свързан с разкритията за “Осемте джуджета” - схемата на Петьо Еврото с Любена и от другата страна Илия и Явор Златанови. Тази схема за влияние се развива пред Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Втората схема, в която участва вече и Мартин-Нотариуса с изнудването на Ивайла Бакалова и нейния партньор Веселин Денков. Тя също се развива пред специализираните прокуратури и съд.

Сега нека си припомним кой създаде и безкрупулно употребяваше Специализираната прокуратура и Специализирания съд и кой най-яростно се съпротивляваше и се биеше срещу тяхното закриване. Тук според мен е заровено кучето и тук се крие отговорът на въпроса кои са политическите покровители на схемите с “Осемте джуджета” и Мартин - Нотариуса.

Кой има интерес от елиминирането и на Петьо Еврото и на Мартин Божанов?

Разбира се, когато става въпрос за такива фамозни фигури, интересите и причините за отстраняването им могат да бъдат много различни, но аз бих могъл да предложа хипотеза.

В края на май 2023 г., в разгара на калните войни между Сарафов и Гешев, Иван Гешев извади снимка на Борислав Сарафов в компанията на Петьо Еврото.

Илия Златанов, една от жертвите на прокурорската банда на “Осемте джуджета”, в свои показания пред Антикорупционния фонд категорично заявява, че многократно е виждал Борислав Сарафов чинно да чака в будоара на ресторанта “Осемте джуджета” за среща с явно високопоставения спрямо него Петьо Еврото.

Несъмнено един от хората, които разполага с компрометираща Борислав Сарафов информация е Петьо Еврото. Преди половин година той изчезна безследно. Според някои вече е в един по-добър свят. Преди няколко дни го последва Мартин-Нотариуса, за когото също излязоха данни, че има връзка с Петьо Еврото и с бившата му жена Любена, дори тя живее в негов апартамент.

Това обосновава предположението, че Мартин-Нотариуса, както и Петьо Еврото вероятно е разполагал с компрометираща информация срещу Борислав Сарафов.

Логично следва предположението, че освен Борислав Сарафов, заинтересовани от мълчанието на двамата, са неговите политически покровители.

В края на тази верига от разсъждения, нека отново се върнем през юни миналата година, когато буквално за една седмица беше взета главата на Гешев и там беше монтиран Борислав Сарафов. Отново се връщам на записа, който беше направен от Гешев, в който членът на прокурорската колегия на ВСС Йордан Стоев му обяснява, че в основата на неговото елиминиране стои “Банкята”.

Ето защо можем да предположим, че най-заинтересовани да бъде съхранен Борислав Сарафов като главен прокурор и да бъде спасен от евентуални компрометиращи разкрития са неговите политически покровители, които можем да търсим в средите на ГЕРБ и ДПС.

Виждаме как цикълът се затваря с това, което започнахме. Хората, които създадоха Специализираната прокуратура и Специализирания съд в най-голяма степен са имали интерес там да има дилъри като Петьо Еврото и Мартин Нотариуса.

Сега, когато специализираните съдилища и прокуратури вече са закрити, тези дилъри не могат да бъдат толкова ефективни, колкото преди с помощта на тези институции-бухалки. Затова може да се заключи, че потенциалната вреда от хора като Петьо Еврото и Мартин Нотариуса, с несъмнено много информация и компромати, е по-голяма от вече минимализираната полза от тях заради липсата на специализираните съд и прокуратура.

Това обуславя и интереса те да бъдат елиминирани. Разбира се, както подчертах това е само предположение, което едва ли някой ще разследва, поне докато Сарафов е главен прокурор. Макар че специализираните съдилища и прокуратура ги няма, същите тези прокурори и съдии, които бяха там и вероятно са били обект и на развращаване, и на натиск от тези дилъри, продължават да правораздават.

За да се случи истинска съдебна реформа, няма да достатъчни тези промени в Конституцията, които по еволюционен път да дадат добри резултати след 10-15 год. Нищо добро няма да се случи докато същите тези корумпирани членове на частния клуб на Мартин-Нотариуса „SS club“ са в съда и прокуратурата. Същите тези прокурори и съдии трябва да бъдат подложени на тестове за лоялност и на реподбор. В противен случай отново магистрати може да бъдат изнудвани и държани в зависимост от прегрупираните (по Борислав Сарафов) наследници на Петьо Еврото, Мартин-Нотариуса и техните покровители.

Това е и чудесен шанс г-н Пеевски, който инициира създаването на парламанетарна комисия за разследване на казуса с Мартин Нотариуса да предложи всички бивши прокурори и съдии от специализираните съд и прокуратура да преминат тестове за лоялност. Сигурен съм, че тази идея би била подкрепена и от вечните борци за справедливост и върховенство на правото ПП-ДБ.

Източник: frognews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини