Социална мрежа или ад за неприкосновеността?

Какъв е този досаден шум в мрежата? О, ето какво - Google Buzz. „Бъз“, като „бзззззззззззз“, като бръмчене, като жужене на кошер, или като тънко пищене на зъболекарска машинка.

Google днес даде старт на Google Buzz – собствената социална мрежа на Google. С това мощната интернет компания се надява да стане повече Facebook от самата Facebook, повече Twitter от Twitter, въобще да удари в земята всички, които досега успешно са правили социална мрежа, пише technews.bg.

Но ако имате gmail акаунт, много внимавайте. Има риск да се окаже, че всичките ви дискретни данни са на показ в мрежата.

Първите реакции на хора, дръзнали да тестват „социалната мрежа“, са повече от негативни.

"Злият отмъквач на лични данни от Маунтин Вю най-сетне се промъкна в най-свещеното място на онлайн комуникациите“, коментира The Register. „Кошмарът на личната неприкосновеност“ гласи заглавието на Cnet News.

Няма лошо в иновациите, в новите видове комуникация, в общуването в реално време, споделянето на видео и снимки, лесната и неграничена комуникация между безброй приятели. Но този продукт, както го описват, „се бухва през вратата като торнадо“ и, волю-неволю, вкарва нещастния потребител в тайфун от спам и шумотевица, и най-лошото – разкрива личните му контакти без изобщо да е искал позволение. Не само това, но заплашва да тиражира личния му мейл-адрес до всички, които искат да му пишат писма, и на всичкото отгоре има нахалството да иска снимките от неговия Android телефон – макар че нещастният потребител може да няма такъв.

Изглежда Google не е научила уроците от грешките на другите социални мрежи по отношение на личните данни и запазването на известна лична неприкосновеност. А трябваше да се е поучила от тези грешки. Но не - няма конфигуриране на профила за тази нова лична мрежа, няма настройки. Даже напротив, новата услуга се рекламира с това, че „не са нужно настройвания“.

Без да иска човек автоматично започва да следи всички, които са в Gmail списъка му с контакти. Тази информация е публично достъпна в профила му – буквално за всеки, който посещава профила му. Тези, които са достатъчно „отворени“, могат даже да си наскубят нови контакти чрез контакт-листите на приятелите си.

Това са само част от описанията, които дръзналите да тестват новата услуга споделят от опита си.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини