Уникалните ползи за здравето от сока от цвекло

Цвеклото е сладък кореноплоден зеленчук, който повечето хора харесват в салати. Не е ново, но придоби статут на суперхрана през последното десетилетие.


Изследванията показват, че пиенето на сок от цвекло може да е полезно за вашето здраве, пише Healthline.

Сокът от цвекло може да помогне за понижаване на кръвното налягане. Метаанализ, проведен от учени през 2022 г., казва, че нитратите от сок от цвеклото намаляват систоличното кръвно налягане при възрастни с хипертония.

Нитратите са съединения в сока от цвекло, които се превръщат в азотен оксид в кръвта и помагат за разширяване и отпускане на кръвоносните съдове. Пиенето на сок от цвекло може да повиши плазмените нива на нитрати и да подобри физическото представяне.

Резултатите от проучване показват, че приемът на 70 ml (една трета от чаша) сок от цвекло дневно в продължение на една седмица може да подобри капацитета за упражнения при възрастни хора със сърдечна недостатъчност.

Изследователите отбелязват, че аеробната издръжливост на участниците се е подобрила с 24%.

Нерафинираният сок от цвекло е с ниско съдържание на калории и практически не съдържа мазнини. Той е чудесен вариант за сутрешно смути. Това ще ви даде тласък от хранителни вещества и енергия, за да започнете деня си. Но имайте предвид, че съдържа много естествена захар.

Цвеклото получава богатия си цвят от беталаините, които са водоразтворими антиоксиданти. Той също така съдържа други флавоноиди и полифенолни съединения, които могат да имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Беталаините и други антиоксиданти могат да помогнат за намирането и унищожаването на свободните радикали или нестабилните молекули в тялото, които в големи количества могат да стимулират възпаление и да увеличат риска от рак.

Цвеклото е добър източник на калий, минерал и електролит, който помага на нервите и мускулите да функционират правилно. Пиенето на сок от цвекло в умерени количества ще помогне за поддържане на оптимални нива на калий в тялото.

Ако имате висок холестерол, помислете за добавяне на сок от цвекло към вашата диета. След като ядете цвекло, урината и изпражненията ви могат да станат червени или розови. Това състояние, известно като бетурия, е безвредно.

 

Източник: zdrave.to

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини