Японската космическа агенция съобщи, че разполага с данни за произхода на Луната

Японският безпилотен лунен космически апарат е предал данни от анализ на 10 лунни скали, които могат да помогнат да се намерят данни за произхода на естествения спътник на Земята. Това обяви в сряда служител на Японската агенция за изследване на космическото пространство ДЖАКСА, цитиран от АП.

В продължение на четири дни „Интелигентният модул за изследване на Луната“, или SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) - който кацна на Луната миналия месец, е използвал многолентовата си спектрална камера за изучаване на състава на лунните скали, каза ръководителят на проекта на ДЖАКСА Шиничиро Сакай.

Лунната мисия е първата за Япония. Космическият апарат извърши историческо прецизно кацане на 20 януари, въпреки че се прилуни по грешен начин, пише БТА. Първоначално слънчевите му панели не успяха да се ориентират правилно и бяха изключени след кратка комуникация със Земята. Но на осмия ден те започнаха да работят, което му позволи успешно да възстанови комуникацията с командния център на ДЖАКСА на Земята.

Черно-бяла снимка, предадена скоро след повторното активиране на SLIM, показваше неравната лунна повърхност, включително шест скали. В крайна сметка апаратът получи данни от общо 10 скали, като всички те бяха наречени на породи кучета, като „Акита ину“, „Бийгъл“ и „Шиба ину“.

„Надяваме се, че анализът на скалите ще ни насочи към произхода на Луната“, казва Сакай. Чрез сравняване на минералния състав на лунните скали с този на Земята учените биха могли да разберат дали скалите имат общи елементи, каза той. Според хипотезата за „гигантския удар“ се смята, че Луната се е образувала в резултат на сблъсъка на Земята с друга планета и от тях се е откъснала по-малка маса.

Екипът на ДЖАКСА е очаквал SLIM да изследва и анализира само една скала, така че наличието на данни за 10 скали е повод за празнуване, което подтиква екипа да продължи да изучава произхода на Луната.

В момента SLIM „спи“ в поредната лунна нощ, която ще продължи до края на февруари. Все още не е известно дали сондата и нейният спектроскоп ще оцелеят при супер ниските нощни температури и ще могат да се „събудят“, когато слънчевата светлина изгрее отново.

Космическият апарат е кацнал на около 55 метра от целта си, в близост до кратера Шиоли - район, покрит с вулканични скали. Това е най-прецизното кацане в сравнение с предишните лунни мисии, които обикновено се насочваха към равнинни области с ширина поне 10 км.

Ако спускаемият апарат не беше претърпял в последния момент повреда в един от двата основни двигателя, която доведе до по-трудно от планираното кацане, прилуняването на SLIM се очакваше да бъде само на няколко метра от целта, обясниха от ДЖАКСА.

С това кацане Япония стана петата страна в света, достигнала Луната, след САЩ, Съветския съюз, Китай и Индия.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини