В Езиковата гимназия в Смолян обсъждаха възможностите за обучение по немски език в региона

 
Немският език винаги е бил неразделна част от историята на училището, а той отваря много врати за успешна реализация, посочи директорката Надя Горанова
Дни на немския език се провеждат в ЕГ „Иван Вазов“ в Смолян от 13 до 15 февруари т.г. Акцент в програмата беше проведената в сряда Кръгла маса с дискусия на тема: „Обучението по немски език – възможности и предизвикателства в област Смолян“.
„ През 2024 г. се навършват 40 години от основаването на нашата гимназия. Още в самото начало гимназията започва с преподаването на английски и немски език. Немският език винаги е бил неразделна част от историята на училището. Решихме на тази годишнина да покажем нашите постижения и най- вече да обърнем внимание на изучаването на немски език. Да провокираме децата да го избират, защото в днешното време един чужд език не е само достатъчен. На младите хора им трябват два чужди езика и всъщност немския може да им отвори много врати“, каза в началото на дискусията директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Надя Горанова.
Тя благодаря на всички институции, които са се отзовали на поканата им за участие в кръглата маса. Надеждата на преподавателите е учениците да продължат да учат немски език и във висшите училища и да стават учители, защото едно от предизвикателствата е, че няма преподаватели по немски език. А желанието на всички е след като завършат висше образование да се завърнат в Смолян.
Секретарят на община Смолян Момчил Николов, който се включи в дискусията посочи, че мотивацията за изучаването на немския език трябва да започне от родителите на първо място. Само родителят може да насочи детето си да избере по- трудния път, защото децата търсят и избират това, което им е по-лесно. Той каза още, че политиката на Община Смолян винаги е била свързана да подпомага учебните заведения, образователните процеси и материалната база.
В кръглата маса, посветена на немския език, взеха участие още областният управител Захари Сираков, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров, представители на филиалите на ПУ “Паисий Хилендарски”, ВСУ „Черноризец Храбър“, директори на училища, представители на бизнеса, културни институти, преподаватели от езиковата гимназия, представители на Образователния отдел на Немското посолство - госпожа Шабанска, господин Канави и др.
Преди да започне Кръглата маса, Клуб „Театър“ представи откъс от пиесата „В паяжината на немския език“ . Гостите опитаха и немски специалитети, подготвени от учениците.
Дните на немския език в ЕГ "Иван Вазов" бяха открити с ежегодния Фашинг-Карнавал. На него се изявиха 30 ученици, изпълнени с творческа енергия и добро настроение.
Днес в 9:45 часа ще бъде открита изложба в Езиковата гимназия на тема: „Немскоезичната култура през погледа на нашите ученици“.
ЕГ „Иван Вазов“ е училище с дух и традиции, което пази заветите на миналото и възпитава в модерни и общочовешки ценности.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини