Михал Камбарев: Самосезираме се за нафтата на Планетариума. От община Смолян отговарят: Нито литър не е поръчван и платен

"Общинските съветници на ПП-ДБ и аз приемаме публикацията на астрономите в групата за Спасение на Планетариума, за да се самосезираме. Започваме да изискваме информация и документи, за да разберем каква е истината и къде е нафтата." Това написа в профила си във фейсбук депутатът Михал Камбарев. В случая той и общинските съветници се самосезират във връзка с твърдения във въпросната фб-група, че Община Смолян е "направила поръчка за доставка на 26 000 литра гориво за отопление! Специално за Планетариум Смолян! Сграда, по това време без покрив, с демонтирани радиатори". Твърденията са на база „Периодични доставки на гориво за отопление за нуждите на специализирани и културни институции на територията на община Смолян“ и в частност с подточка "г", според която: 
" г) количество: 210 000 литра /словом: двеста и десет хиляди литра/, определено на база на следните индикативни количества гориво по обекти на Възложителя:
i. Дом за пълнолетни лица с психични разстройства „Проф. д-р Тодор Ташев”, с. Петково 80 000 /словом: осемдесет хиляди/ литра;
ii. Дом за пълнолетни лица с психични разстройства, с. Ровина40 000 /словом: четиридесет хиляди/ литра;
iii. Дом за стари хора, с. Фатово54 000 /словом: петдесет и четири хиляди/ литра;
iv. Дом за деца лишени от родителска грижа „Катя Ванчева” – с. Широка лъка (ДДЛРГ - с. Широка лъка)10 000 /словом: десет хиляди/ литра;
v. Общински културно-образователен център „Планетариум с астрономическа обсерватория“ - Смолян /ОКОЦ „ПАО“ - Смолян/: 26 000 /словом: двадесет и шест хиляди/ литра.
Забележка: Представеното разпределение на общото количество гориво по обекти е индикативно, като Възложителят си запазва правото да определи точното количество на горивото за всеки свой обект в зависимост от потребностите си. Точното количество на доставеното гориво се определя на базата на конкретните потребности и подадените заявки от страна на Възложителя по време на изпълнение на борсовия договор. Посоченото количество е уговорено в полза на Възложителя.
СмолянБГвести потърси отговор от Община Смолян на въпроса, дали е доставила въпросното количество гориво в неработещ Планетариум?
Публикуваме отговора без редакторска намеса:
 

ОБЯВЕНОТО КОЛИЧЕСТВО ГОРИВО ЗА ПЛАНЕТАРИУМА Е БИЛО ПРОГНОЗНО, НИТО ЛИТЪР ОТ НЕГО НЕ Е БИЛО ПОРЪЧАНО, ПЛАТЕНО, СЪХРАНЕНО ИЛИ ИЗГОРЕНО

За авторите на поредната некомпетентна и тенденциозна публикация уточняваме, че горивото е акцизна стока и се доставя при строги правила, а Община Смолян е включила като възможност при необходимост, такава доставка да бъде осъществена

Поредните внушения, обвинения и измислици, които досега по никакъв начин не са се потвърдили са отправени към Община Смолян във фейсбук страницата „Да спасим Планетариума в гр.Смолян“. Поредното внушение в публикацията е, че Общината е обявила поръчка към края на 2022-ра година за 26 000 литра гориво за отопление при положение, че сградата на Планетариума се ремонтира и по това време е без покрив. И тъй като в публикацията се задават въпроси къде е складирано и доставено горивото и защо, Община Смолян отговаря.

Строителството на Планетариума започва през есента на 2021-ва година. Скоро след това, след частично разкриване на покрива става ясно, че има проблеми с водоотвеждането и трябва да се търсят допълнителни проектни решения за промяна в покривната конструкция, поради което строителството е спряно. Към края на 2022-ра година е направено договаряне за доставки на гориво за отопление за няколко общински обекта, като в договора е включено и прогнозно количество за Планетариума от 26 000 литра. Слагаме акцент на думата „прогнозно“. Това позволява при нужда от използване на котела за отопление по всяко време да се осигури гориво за Планетариума. Така или иначе от края на 2022-ра година до този момент не се е наложило заявяване и зареждане на количества гориво за Планетариума. Нито един литър гориво не е поръчан, платен, съхранен или изгорен, но с оглед на факта, че това е акцизна стока и се доставя при строги правила, община Смолян е включила като възможност при нужда, такава доставка да бъде осъществена.

За пореден път ставаме свидетели на превратно тълкуване на факти, внушения и ще си позволим да кажем – некомпетентно и тенденциозно говорене от хора или без никакви елементарни познания, или с користни цели.

В края на месец февруари т.г. ремонтираната, обновена и модернизирана сграда на емблематичния Планетариум ще отвори врати и се надяваме подобни некоректни публикации да спрат.

Пресцентър на община Смолян

 

 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини