Поетична вечер за 3 март с Иван Есенски в КДК

На 27 февруари от 18 часа в зала „Петър Стайков” на КДК ще се проведе поетична вечер с Иван Есенски, посветена на 3 март – Национален празник на република България. Ще прозвучат стихове за родината, за българския народ, за днешния ден, за горчивата и сладка съдба на България.
Есенски е Сред водещите български поети, талантлив ковач на метафори, гневен публицист, есеист, драматург, преводач и най-вече добър човек, изпил до дъно чашите на емпатията, омразата, завистта.
Иван Есенски е майстор на контраста, особено когато плаче или пее за родината. Думите му са заредени с барут, строфите със сила, метафорите с чувства. Ето откъс от стихотворението му „Оратория”:
Защо си ми сега, душа?
Защо са всички тия крясъци?
Поне да повървим пеша
из санстефанските остатъци!
Децата вече са отзад –
протягат смръзнали юмручета
и просят своя Трети март
с кутии от храна за кучета.
Есенски е роден в с. Мухово, Софийско. Завършил е философия и българска филология в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Бил е строител на големи обекти в България и чужбина, редактор в РТЦ Пловдив и в радиоцентър Пазарджик, главен редактор е на военната редакция на БНР, директор на издателство „Народна култура”... Два пъти (1980 и 2011) е носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов”.
Негови книги са: „Какво е чудо станало”, „Пясъчно дърво”, „Райски елегии”, „Изгнания”, „Доземи”, „Песен на бедния”, „Трендафилади”, много преводи от руски. Връх на преводаческата му дейност е поезията на Йосиф Бродски, събрана в книгата „Краят на прекрасната епоха”. Член е на УС на СБП и редактор в съюзния вестник „Словото днес”. Стиховете му са преведени на 17 езика в Европа и Азия.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини