Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Въпреки че привлекателността на прозрачните екрани в научно-фантастичните филми и телевизионни предавания е неоспорима, много по-трудно е човек да си представи практическите приложения в реалния живот. Колко често човек иска да гледа празното бюро зад лаптопа си? Ще бъде ли полезно да види колегата си, седнал срещу него, или ще ви разсее?

Тази седмица Lenovo представи концепция за първия в света лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура по време на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона.

Новаторската концепция се нарича „Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept'. Моделът от серията ThinkBook е с безрамков 17,3-инчов Micro-LED дисплей, който предлага до 55% прозрачност, когато пикселите му са черни и изключени.

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Една от големите идеи на Lenovo е, че тази прозрачност може да бъде полезна за дигиталните художници. Тя ще им помага да виждат света зад екрана на лаптопа, докато скицират в долната половина, където е клавиатурата.

Маката Lenovo отдавна е позната с концепцията за гъвкави дисплеи на смартфони и лаптопи, които се разширяват и смаляват за секунди. Сега с прозрачният лаптоп Lenovo прави всичко по силите си, за да се хареса на широк кръг компютърни потребители. Особено на творци, които така или иначе пишат и реализират проекти на екраните си и по някакъв начин са увлечени по безхартиеното преживяване.

Замисълът на прозрачността

Показател за таргетирането на устройството е подвижната клавиатура, която служи и като дъска за рисуване - нейните бутони изчезват и тя става досущ като чертожна дъска. Прозрачната клавиатура премахва тактилното усещане от натискането на бутоните. То е заменено от гладка повърхност и усещането за "почукване" върху стъкло.

 

Lenovo, прозрачен лаптоп

Недостатъкът е, че когато човек не скицира, трябва да натиска (без да има какво) по напълно плоската повърхност. Няма да се изненадате да научите, че някои от хората, които са я изпробвали са допуснали безкраен брой правописни грешки, пише технологичното издание The Verge.

Концепцията за прозрачния ThinkBook идва с писалка. Micro-LED технологията поддържа висока наситеност на цветовете и контраст с яркост на екрана от 1000 нита, която означава напълно непрозрачна бяла повърхност.

Това позволява оптимална видимост както на закрито, така и на открито, така че човек да може да ползва лаптопа по всяко време, навсякъде без да натоварва очите си. Именно прозрачността на екрана прави модела привидно идеален за разнообразна среда, предвид високия му контраст, който може да се бори с отблясъците на силното осветление.

Изкуственият интелект и моделът

Концепцията има интелигентна интеграция на виртуалното и реалното. Чрез силата на Artificial Intelligence Generated Content (AIGC), прозрачният екран отваря нови пътища за сътрудничество и ефективност на работата, като дава възможност за взаимодействие с физически обекти и наслагване на дигитална информация за създаване съдържание.

Lenovo е поставила малка камера на задната страна на шасито на лаптопа, за да извършва разпознаване на обекти на устройства, поставени зад него.

Резултатите от това могат да бъдат показани на екрана, докато все още е в пълен изглед. Ако има слънчогледи зад лаптопа, той ще ги идентифицира като такива и моментално ще може да ги възпроизведе като графика на дисплея.

Lenovo ThinkBook Transparent Display Laptop Concept

Предизвикателствата пред концепцията за прозрачен лаптоп

Технологичното издание The Verge припомня, че Lenovo е последната от не кратък списък от компании, които експериментират с прозрачни дисплеи.

Samsung показа концепция за прозрачен лаптоп преди повече от десетилетие на CES 2010. Самите Lenovo демонстрираха концепция за прозрачен смартфон през 2015 г. чрез своето вече несъществуващо дъщерно дружество Zuk Mobile.

С течение на времето видяхме някои ранни опити за комерсиализиране на технологията. Прозрачните екрани се появиха като витрини на магазини и прозорци на вагони в Китай и Япония. Междувременно от LG обявиха, че планира да пусне своя OLED Signature T прозрачен телевизор също тази година.

Има някои специфични предизвикателства при изграждането на прозрачен дисплей в лаптоп.

Най-забележителното е разделителната способност, която е по-важна за лаптоп, предназначен да показва текст, отколкото за телевизор, който възпроизвежда картина.

Според The Verge това е причината в Lenovo да са избрало MicroLED панел вместо OLED. Въпреки че 17,3-инчовият дисплей в тази концепция е само 720p, изборът на OLED би ограничил компанията до разделителна способност до 480p, казва АГ Женг, изпълнителен директор на Lenovo за продуктите и решенията за малки и средни предприятия.

Друг знак, че има много работа до излизането на пазара – на настоящия прототип на Lenovo не е възможно човек ръчно да настрои целия екран на лаптопа да бъде непрозрачен, независимо дали показва бяло съдържание, черно съдържание или някакви цветове между тях.

Кога прозрачният лаптоп би излязъл на пазара?

Изпълнителният директор на Lenovo за портфолиото и продуктите на ThinkPad, Том Бътлър, признава пред The Verge, че има „много голяма увереност“, че технологиите на прототипа ще го превърнат в истински лаптоп през следващите пет години.

Бътлър се надява, че споделянето на концепцията дава началото на публичен дебат за това за какво може да бъде полезен прозрачният лаптоп.

Скицирането на нещо, поставено зад екрана на лаптопа, е интересно, но изглежда като нишов случай дори сред дигиталните художници, които винаги могат просто да направят снимка и лесно да я прерисуват.

Така че докато Lenovo не намери своето убийствено приложение за употреба, засега оставаме с впечатлението за атрактивен лаптоп, който е способен на някои забавни новости, но нищо без което светът да не се справи.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини