Хронология на края: Светът се прощава с опозиционера Навални

„Путин трябва да отговоря за това, което направи на Алексей“, каза съпругата му пред ЕП

„Погребението на руския опозиционен лидер Алексей Навални ще се състои в петък в Москва“. Това съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната мрежа X в сряда.

Малко след нейната публикация съпругата му Юлия Навалная се изправи пред Европейския парламент в Страсбург. В нейна емоционална реч тя изрази опасенията си затова как ще протече траурната церемония.

„Погребението трябва да се състои в петък и все още не съм сигурна дали ще бъде мирно, или полицията ще задържи тези, които са дошли да се сбогуват с мъжа ми“, посочи тя.

Припомняме, че на 16 февруари 2024 г.  руската служба, която отговаря за затворите, съобщи, че опозиционният лидер е мъртъв. „В поправителна колония № 3 осъденият А. А. Навални се почувствал зле след разходка, като почти веднага загубил съзнание“, се казваше в изявлението.

Според думите им на място незабавно са пристигнали медицински екипи, но за да потвърдят смъртта на Навални.

Майката на Навални: Не искам да чувам никакви съболезнования

След новината последва вълна от недоумение и обвинения. Mайката на Алексей Навални - Людмила oтказа да повярва, че синът ѝ е мъртъв. „Не искам да чувам никакви съболезнования. Видяхме сина ми в колонията на 12 февруари - беше жив, здрав, весел“, добави тя.

„Не знам дали да вярвам, или не на тази ужасна новина, която получаваме само от руски правителствени източници“. Това бяха първите думи на съпругата му Юлия Навалная.

Говорителят на Навални Кира Ярмиш съобщи, че нямат потвърждение за смъртта му.

Редица разследващи журналисти и държавници изразиха сериозните си позиции и опасения.

Българският министър-председател Николай Денков направи изявление от Конференцията в Мюнхен. „Това е тъжна новина, Навални е символ, той е е символ от години на борбата срещу диктатурата в Русия, борбата за свободно слово, на борбата срещу това, че не може човек да бъде затварян заради това, че има различно мнение“.

„Каквото и да е мнението ви за Алексей Навални като политик, той току-що беше брутално убит от Кремъл. Това е факт и нещо, което трябва да знаем за истинската същност на сегашния режим в Русия“, заяви латвийският президент Едгарс Ринкевич в социалната мрежа X.

Леонид Волков, бивш ръководител на политическата организация на Алексей Навални, реагира остро на информацията. „Ако това се окаже истина обаче, то няма да е защото Навални е починал, а защото Путин го е убил. Не вярвам на нито една тяхна дума“, написа той в X.

Съединените щати заявиха, че смъртта в затвора на руския опозиционен лидер е „ужасна трагедия“. Американският държавен секретар Антъни Блинкен посочи, че Русия носи отговорност за случилото се.

Франция твърдеше, че Навални е платил с живота си за съпротивата си срещу „потисничеството“ при Путин. „Алексей Навални плати с живота си за своята съпротивата срещу система на потисничество“, каза френският външен министър Стефан Сежурне на X.

„Руският президент Владимир Путин се страхува от всякаква конкуренция“ и разбира само от насилие“, заяви ръководителят на президентскатa администрация в Украйна Андрий Йермак след съобщението за смъртта в затвора на руския опозиционер.

„Алексей Навални се бореше за ценностите на свободата и демокрацията“, написа в Х председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Светът загуби борец, чиято смелост ще се помни за поколения напред“. Така председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира новината.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак също реагира: „Това е ужасна новина. Като най-яростен защитник на руската демокрация, Алексей Навални демонстрира невероятна смелост през целия си живот. Мислите ми са със съпругата му и с народа на Русия, за когото това е огромна трагедия“.

Външният министър на Полша Радослав Сикорски заяви, че Навални е „герой и символ за всички руски демократи“. „Той беше осъден в процес по фалшиви обвинения. Беше изпратен в затвора, където живееше в ужасни условия. Владимир Путин е отговорен за всичко това“, казва той.

„Държа Русия отговорна за това. Лошите условия, при които Навални е бил държан в затвора в продължение на години, без достъп до медицинската помощ, от която се нуждае - това е още едно свидетелство за огромната бруталност на руския режим. Смъртта му доказва, че противопоставянето на Путин е напълно невъзможно и буквално животозастрашаващо“, заяви премиерът в оставка на Нидерландия Марк Рюте.

Вечерта на 16 февруари хиляди хора се събраха пред посолствата на Русия със снимки и цветя за опозиционния лидер. Властите в Москва издадоха предупреждения срещу свикването на демонстрации. Градският прокурор на руската столица заяви, че призивите за масови протести са нарушение на закона.

Последваха бдения и протести в десетки градове в Европа и Северна Америка. Телевизионния ефир и интернет страниците на най-големите световни медии са пълни с информация кой беше Алексей Навални и как се превърна в най-известния опозиционер във Федерацията. А в самата Русия новината беше почти напълно игнорирана и се споменаваше само във връзка с изказвания на хора от властта.

Последваха дни в неведение. Тялото на Алексей беше задържано от руските власти, предаде екипът му. Майката на Навални отиде в сибирския затвор, където той почина, но не успя да види сина си там. „Подиграха се с тялото му, подиграха се и с майка му“, коментира Юлия Навалная във връзка със случая.

Междувременно над 400 души бяха арестувани, докато отдаваха почит на Алексей Навални в Русия. Неизвестни в черни дрехи премахваха цветята, които гражданите оставяха в негова памет. Властите положиха усилия да спрат почитането на паметта му.

Главното управление на МВР на Москва издаде заповед да се идентифицират всички, които полагат цветя в памет на внезапно починалия 47-годишен опозиционер.

Три дни след смъртта му руските следователи удължиха разследването по случая. „Не е известно колко време ще продължи. Причината за смъртта все още е „неустановена“. „Те лъжат, играят за време и дори не го крият“, заяви говорителката на Навални Кира Ярмиш.

На 22 февруари Майката на Алексей Навални съобщи, че е видяла тялото на сина си. Людмила Навалная обвини руските власти, че я принуждават да проведе частна погребална церемония без опечалени.

Руските следователи заплашиха да погребат Алексей Навални на територията на затворническата колония, където той почина, ако семейството му не се съгласи да организира закрито погребение, съобщи екипът на опозиционния лидер.

Два дни по-късно тялото на Алексей беше предадено на майка му.

На 26 февруари 2024 г. началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от агенция УНИАН заяви: „Може би ще ви разочаровам, но от това, което ни е известно, Навални наистина е починал от естествена смърт - от тромб“.

На следващия ден адвокатът на руския опозиционен лидер беше арестуван в Москва. Според руски медийни източници Василий Дубков е бил задържан за „нарушаване на обществения ред“. Руските власти все още не са потвърдили ареста на Дубков.

Два дни преди погребението на Навални съпругата му държа реч пред Европейския парламент в Страсбург.

„Путин трябва да отговаря за това, което направи с моята страна, за това, което направи на една съседна, мирна Украйна. Той трябва да отговоря за това, което направи на Алексей. Съпругът ми няма да види каква ще бъде красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. Аз ще направя всичко възможно, за да реализирам неговата мечта - злото да отстъпи и бъдещето да дойде“, заяви тя.

Ден преди погребението на Алексей Навални екипът му заяви, че погребалните служби отказват да транспортират тялото му до църква в югоизточната част на Москва. Два часа по-късно тялото му трябва да бъде погребано в близкото Борисовско гробище.

 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини