Според директора на Китайския културен център, Смолян предлага много добри туристически продукти

Директорът на Китайския културен център /ККЦ/ в София Хон Хай е на официално работно посещение в Смолян. Той се срещна със зам.-кмета Марин Захариев. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество и съвместни проекти в областта на туризма и културата.
В срещата взеха участие още областният управител Захари Сираков и инж.Момчил Караиванов, координатор на РАЦ на БАН за Смолянска област и представител на Българо-китайското дружество в Смолян.
Захариев представи пред госта характерните особености на Община Смолян – природа, исторически, културни забележителности и икономика. Той посочи, че сме побратимени с Китайската община Сючанг и поддържаме много добри приятелски отношения. Зам.-кметът подчерта, че Фестивалът на киселото мляко в Момчиловци се е утвърдил за популяризиране на производството и консумацията на кисело мляко и млечни продукти в Родопите.
Хон Хай каза, че в Китай е много известно киселото мляко с марка „Момчиловци“. Той е за първи път в Смолян и желанието му е да се задълбочи сътрудничеството, защото предлагаме много добри туристически продукти. Директорът на ККЦ прогнозира, че когато България влезе окончателно в Шенген ще започнат да я посещават повече китайски туристи.
Областният управител Захари Сираков също потвърди, че имаме традиции с Китайската страна, които трябва да продължат да се развиват и не само в областта на културно-историческото наследство, а и в други области.
Инж.Караиванов припомни, че сътрудничеството е било поставено още през 1990 г., когато е било създадено Българо-китайското дружество в Смолян. И това сътрудничество трябва да се надгражда в сферите на туризма, културата и бизнеса.
В края на срещата бе изразено мнението, че е поставено началото на едно партньорство, което ще се развива във времето.
Тъй като Китай се намира в годината на дракона, Хон Хай подари по един сувенир дракон на Захариев и Сираков с пожеланието да са смели, решителни и силни.
Преди да дойда в Община Смолян, Хон Хай беше в Момчиловци и се срещна с кмета Сийка Суркова.
Гостът посети Културния комплекс в Смолян. Присъства и на репетиция на Гайдарски състав 101 каба гайди към НЧ „Христо Ботев“ – Смолян.
Хон Хай ще посети Планетариума, а след това ще има среща с ръководството на Пампорово-АД.
 
Пресцентър на община Смолян
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини