Отбелязваме 81 години от рождението на д-р Христо Гиневски

Днес 10.03   нека си спомник за големия родолюбец Христо Гиневски, който щеше да навръши 81 години. Миналата година в Читалището в Устово  отбелязаха с  концерт 80 години от рождението на известният историк, родоповед, общественик и дългогодишен председател на читалището.
Пред публиката бе представен юбилейният сборник , посветен на Христо Гиневски, а във фоайето на читалището хората имаха възможност да разгледат изложба на фотографии и отличия от архива на големия общественик.
Председателите на НЧ “Кирил Маджаров – 1866” и Инициативен комитет “За Устово “, Николай Даритков и Елена Павлова, връчиха наградите на класираните участници в Първи краеведски конкурс "Христо Гиневски".
Концертът развълнува хората в пълната зала, а лъчезарната водещата Ирина Кехайова проследи богатия обществено- културен живот на Човека, отдал цялата си енергия за съхранение на българския дух в Средните Родопи.
 
Доцент д-р Христо Гиневски е роден на 10.03.1943 г. в Устово, Смолянско. Завършва специалността „История” в Софийския университет „Св.Климент Охридски”. Работи като журналист във вестник „Родопски устрем”, а по-късно и в „Родопски вести”, в обществени и държавни институции. Защитава докторска дисертация на тема „Българското възраждане в Средните Родопи”. Избран е за доцент на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и е преподавател във филиала в Смолян по стопанска история, езикова култура, краезнание. От възстановяването на списание „Родопи” до сега е негов заместник-главен редактор. Научните му интереси са насочени към Българското възраждане, както и към новата история на България и Родопите. Автор е на редица монографии - „Хаджи Христо Попгеоргиев” (1996), „Родопско възраждане” (2001), „Родопска възрожденска интелигенция” (2004), „Миналото на Средните Родопи - ХІХ и началото на ХХ век. Възраждане” (2008). „Миналото на Устово” в 2 тома (2013) и др. Председател на Инициативния комитет за защита на интересите на живеещите в квартал Устово. Председател на Българското историческо дружество в Смолян.
Председател на ХХХIV конгрес на Съюза на народните читалища, член на Върховния съвет на СНЧ, председател на Областен читалищен съвет – Смолян и 23 години председател на читалище „Кирил Маджаров“, кв. Устово.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини