Развитие на селските общини в Смолянско цели мащабна концепция за интегрирани териториални инвестиции

В Община Мадан протече общественото обсъждане на Концепция за ИТИ BG16FFPR003-2.001-117 "Устойчиво екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област" на водещ партньор Община Рудозем. На срещата присъстваха представители на общинската администрация, партньори, представители на бизнеса, НПО и граждани.
Всички присъстващи на обсъждането изказаха своeто одобрение и положителна подкрепа за идеите заложени в Концепцията.
Настоящата Комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции обединява следните общини: Рудозем, Мадан, Неделино, Девин и Борино. Всички те се обединяват около една цел и тя е постигане на екологично и социално-икономическо развитие на селските общини в Смолянска област. Като партньори са привлечени и сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради, Професионална гимназия по електротехника - гр. Девин и асоциирани партньори - работодатели. Партньорите в концепцията са обединени около решаването на общи проблеми и полагането на усилия в посока подобряването на икономическото и социално развитие на региона.
Концепцията включва разнообразни мерки и интервенции във всички общини, както и мерки за развитие на туризма.
За община Мадан те включват създаване на атракция "Римски мостове", която включва: Римски мост над р. Маданска; Римски мост над р. Батанска; римски мост над р. Хаджийска; 7 бр. римски мостове по протежението на р. Буковска; пещера „Дупката“.
Предвидени са инфраструктурни мерки за насърчаване на икономическата активност на територията на територията на общините Рудозем, Мадан и Борино. В Община Мадан това ще се случи чрез изграждане на индустриална зона върху общински терен намиращ се в землището на с. Средногорци.
Изпълнение на мерки за развитие на човешките ресурси на територията на Община Мадан - мотивационно обучение на лица в неравностойно положение, обучение за придобиване на обществени и граждански компетентности, достъп до заетост на хора в неравностойно положение; обучения в направления „Екскурзовод/Туристически гид“, „Дигитални умения“ и осигуряване на заетост до 12 мес.
Има и мерки за превенция и управление на риска от наводнения на територията на общините Рудозем, Мадан и Девин, мерки за подобряване енергината ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на Община Мадан, мерки за насърчаване на заетостта и развитието на умения на територията на общини Рудозем, Неделино, Девин и Борино и мерки за социално включване и равни възможности на територията на общините Борино и Мадан.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини