Изложба на децата от Дневен център за деца с увреждания за Световния ден на хората със Синдром на Даун

    От 18 до 24 март във фоайето на ОДТ "Апостол Карамитев" е позиционирана изложба на децата от Дневен център за деца с увреждания, която е по повод 21 март - Световния ден на хората със Синдром на Даун.

    Шарените чорапки са изработени от децата наДневния център в няколко поредни ателиета, като са използвани различни техники на работа. Те носят много ведро настроение, каквито са и обичайно децата и хората със синдром на Даун.

    Синдромът на Даун не е заболяване, а генетична аномалия, при която се наблюдава появата на трета, допълнителна хромозома в 21-вата хомоложна двойка. Затова, светът е избрал датата 21.03, за да отбележи тази символична връзка.

    Допълнителния генетичен материал води до характерните за хората със синдром на Даун външни белези, което ги прави лесно разпознаваеми. Една от най-характерните им черти е сияйната усмивка върху кръглото лице. Хората със синдром на Даун могат да изпитват всички чувства и емоции, както и останалите. Те са много любвеобилни и показват силна привързаност и обич, за което ги наричат „Слънчевите хора“. Те са част от нашето общество и имат нужда наравно с всички да участват в него, да бъдат приети такива, каквито сме всички останали – с предимства и недостатъци. Вместо да гледаме на тези хора с жалост, съжаление или дори страх, нека се научим да видим света през техните очи – очи, изпълнени с радост и обич.

    Да приемем и приобщим хората със синдром на Даун, като ги подкрепяме, е важно не само за тях, но и за нас. Техните широки усмивки и искрени очи ни карат да се чувстваме по-щастливи и изпълнени с благодарност. Тези удивителни души ни учат да бъдем по-търпеливи, по-добри и по-приемащи. Те имат способността да се радват на простичките неща в живота и да намират красотата и в най-малкото.

    Всички чорапки, които са включени в изложбата са различни, пъстри и неповторими, както всеки човек е уникален. Това е една от най-красивите черти на човечеството! Синдромът на Даун е просто една генетична разлика, която прави Слънчевите деца да изглеждат различно, но не ги дефинира като цяло. Те имат своите индивидуални качества и потенциал, своите таланти и умения, които могат да ни вдъхновят. Много хора със синдром на Даун имат забележителни артистични способности, изключителна памет или музикални способности.

    Със своята изложба Дневен център за деца с увреждания гр.Димитровград кани желаещите да вземат участие в световната инициатива – на 21 март да обуем различни, ярки, цветни, шарени, дори несъответстващи чорапи, за да покажем съпричастност и приемане на хората със синдром на Даун, които ни напомнят колко пъстър и могообразен е светът!

    Нека приемем различията като богатство и да се учим да гледаме на света и през очите на другите, за да сме способни да виждаме цялостната картина на живота в нейните различни цветове и нюанси!

    Всички инициативи на Дневния център през 2024г. са под знака „20 години Дневен център за деца с увреждания гр.Димитровград“. Центърът е създаден на 02.09.2004г. и към момента предлага социални услуги за 27 деца и техните семейства.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини